Exporturile Gazprom spre Europa au crescut

Exporturile Gazprom spre Europa au crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Cantitățile de gaze naturale livrate de grupul energetic rus Gazprom către Europa în luna mai au crescut cu 7,3% față de luna aprilie și cu 39% față de luna mai a anului trecut, conform calculelor Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Aceste calcule, care au la baza datele furnizate de rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum și rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze rusești prin conducte spre Europa a crescut în luna mai până la 89,5 milioane metri cubi, de la 83,4 milioane metri cubi în luna aprilie și 64,5 milioane metri cubi în luna mai 2023.

Energia eoliană și solară înlocuiește o parte din producția de energie pe bază de combustibili fosili în UE CITEȘTE ȘI Energia eoliană și solară înlocuiește o parte din producția de energie pe bază de combustibili fosili în UE

De la începutul anului și până în prezent, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa au ajuns la aproximativ 13 miliarde metri cubi, scrie Agerpres.

Exporturile de gaze rusești spre Europa, care odată era cea mai importantă piață de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecințelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi. Comparativ, în 2022, Rusia a furnizat Europei aproximativ 63,8 miliarde metri cubi de gaze prin diferite rute de export. Livrările au continuat să scadă anul trecut, cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi sale anuale din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

De la începutul anului 2023, grupul rus Gazprom nu mai dă publicității date privind exporturile sale de gaze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze