Tranzacție - Unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din Turcia, care voia fabrică în România, a pus frână și ″virează″ spre producția de energie, preluând 5 proiecte locale de parcuri fotovoltaice

Tranzacție - Unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din Turcia, care voia fabrică în România, a pus frână și ″virează″ spre producția de energie, preluând 5 proiecte locale de parcuri fotovoltaice

Sursă foto: Alfa Solar Enerji

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 03:08

Compania turcă Alfa Solar Enerji, listată la Bursa din Istanbul în urmă cu 2 ani, unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din Turcia, a pus frână planului său inițial de a construi o fabrică de profil în România, anunțat de Profit.ro în toamna lui 2023, și a investit în schimb în preluarea mai multor proiecte românești de parcuri fotovoltaice, prin achiziția firmelor locale dezvoltatoare, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Alfa Solar Enerji, cu rulaj anual în 2023 de peste 300 milioane euro, mai mult decât dublu față de 2022 (130 milioane euro), produce în prezent în Turcia circa 3 milioane de panouri solare pe an, cu echivalent putere instalată de 1,3 GW, în facilități industriale indoor cu suprafață de 4 hectare și cu un efectiv de circa 750 de angajați, procesul de producție fiind puternic robotizat.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Contractul pentru drumul de mare viteză București- Giurgiu, scos la licitație. Statul apelează la un concept vechi din 1970 CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Contractul pentru drumul de mare viteză București- Giurgiu, scos la licitație. Statul apelează la un concept vechi din 1970
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Turcii ținteau anul trecut ridicarea și în România a unei fabrici de panouri solare, cu capacitate de fabricare inițială anuală de 300 MW, care să producă pentru întreaga piață a UE.

Însă după ce a efectuat un studiu de piață, Alfa Solar Enerji a decis să amâne investiția în fabrică, incluzând-o în planul său de dezvoltare pe termen mediu și lung, și să atace în schimb piața românească de producție și vânzare de energie regenerabilă solară, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

FOTO Atu Tech deschide primul magazin fizic, investiție de peste 300.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Atu Tech deschide primul magazin fizic, investiție de peste 300.000 de euro

Astfel, Alfa Solar Enerji a cumpărat un număr de 5 companii românești, care dezvoltă tot atâtea proiecte locale de parcuri fotovoltaice – 4 de la investitori români și una de la o altă companie turcă.

Valoarea totală a achizițiilor Alfa Solar Enerji s-a ridicat la aproape 2,9 milioane euro, iar cele 5 entități juridice preluate dețin proiecte fotovoltaice cu putere instalată însumată de mai mult de 21 MW, a căror implementare necesită investiții totale estimate la peste 12 milioane euro.

Cea mai mare bancă din Polonia pregătește extinderea în Europa, alegând să intre și în România, mișcare anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Polonia pregătește extinderea în Europa, alegând să intre și în România, mișcare anunțată de Profit.ro

Cele mai recente achiziții au fost finalizate în urmă cu câteva zile și au constat în cumpărarea a 3 firme ce dezvoltă parcuri fotovoltaice cu amplasamente la Pogoanele (județul Buzău, 3,46 MW), Străoane (Vrancea, 2,675 MW) și Bordeasca Veche (Vrancea, 3,103 MW).

Alte 2 tranzacții, din februarie și mai 2024, au vizat dezvoltatorii a 2 proiecte de parcuri fotovoltaice gândite în județul Mehedinți, de câte 6 MW fiecare.

VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia și a lansat o mega-investiție în România, primește acum un ajutor de stat ad-hoc CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia și a lansat o mega-investiție în România, primește acum un ajutor de stat ad-hoc

Ministerul Energiei a semnat foarte recent primul contract de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unui proiect de construire a unei unități de fabricație de panouri fotovoltaice în România.

Contractul a fost semnat cu KBK Kraft Projekt, firmă de construcții din Brașov înființată în 2018, cu rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu.

Compania are un proiect de construire a unei hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, cartierul Câmpul Frumos.

Contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este aproape de semnare. Printre contractori, compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor SUA de la Doicești CITEȘTE ȘI Contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este aproape de semnare. Printre contractori, compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor SUA de la Doicești

Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.

Valoarea ajutorului de stat este de 19,37 milioane lei (3,89 milioane euro), iar capacitatea anuală de producție țintită este de 140 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
investiții fabrici panouri solare
investiții parcuri fotovoltaice
investiții producție energie regenerabilă
alfa solar enerji