Cei mai mari (acum foști) patru acționari ai Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, și-au cedat participațiile, care reprezintă cumulat 82,4% din capitalul societății, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Aceștia erau Viorel Gafița (care deținea 27,55% din acțiunile Romelectro), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deținerile celor patru au fost preluate, în proporții egale, de câte 41,2% din acțiuni, de către, subsidiara locală a grupului italian specializat în infrastructuri de telecomunicații Valtellina SpA, precum și de firma românească de distribuție și transport de materiale de construcții Multigrup Activ Distribution SRL, potrivit termene.ro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii, niciunul dintre cei doi noi acționari principali ai Romelectro nu a transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Valtellina, care s-a numărat printre pionierii telefoniei din Italia, a fost înființată acum aproape 90 de ani la Bergamo de către familia omonimă, care o controlează și conduce și în momentul de față.
Grupul, acum cu rulaj anual de circa 350 milioane euro și peste 3.000 de angajați în Europa și America de Sud, are și o divizie care se ocupă de lucrări de construire, automatizare și mentenanță de infrastructuri energetice, de transport și distribuție a energiei, precum și de producție de electricitate din surse eoliene și fotovoltaice.
CITEȘTE ȘI FOTO A început licitația pentru cel mai mare contract de infrastructură feroviarăSubsidiara românească, Valtellina Est Europa SRL, care a preluat direct 41,2% din acțiunile Romelectro, a fost înființată în 2013, cu sediul la Sibiu. Societatea are ca obiect principal de activitate ″Alte activități de telecomunicații″ și a terminat anul 2021 cu profit net de 3,3 milioane lei, venituri totale de aproape 20 milioane lei și circa 70 de angajați.
Tot 41,2% a preluat și Multigrup Activ Distribution SRL, business românesc de distribuție și transport de materiale de construcții cu rulaj de peste 32 milioane lei și profit net de 1,6 milioane lei în 2021. Firma, care convenise inițial să acorde un împrumut Romelectro pentru finalizarea unor lucrări la proiecte strategice ale Transelectrica, operează sub brandul Baucem și este controlată și condusă de Yasmine Voica, fiind și sponsor și partener oficial al Federației Române de Handbal în actualul sezon competițional.
CITEȘTE ȘI Talibanii ordonă demnitarilor să își concedieze fiii angajați în instituțille guvernamentale din AfganistanAnterior, după cum a relatat Profit.ro, un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, își manifestase intenția de a intra în acționariatul Romelectro. Astfel, se convenise de principiu ca Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. să acorde Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul constructorului român.
Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei Electrice din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
CITEȘTE ȘI Poliția Română: Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fațaCompania a terminat anul 2021 cu pierderi de circa 190 milioane lei, la venituri totale de 101,7 milioane lei, și cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar al Romelectro figurează creanțe acceptate în sumă totală de peste 735 milioane lei.
Printre cauzele insolvenței Romelectro s-au numărat întârzierea lucrărilor și ulterior rezilierea contractului la cheie de construire a noii centrale pe gaze a Romgaz de la Iernut, precum și nesemnarea contractului de retehnologizare a amenajării hidroenergetice Vidraru a Hidroelectrica.