Transgaz și-a dublat profitul la jumătatea anului

Transgaz și-a dublat profitul la jumătatea anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 aug 2024

Operatorul de transport gaze Transgaz raportează pentru prima jumătate a anului 2024 o dublare a profitului net comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii tarifelor de transport și a înregistrării de către Societatea Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a veniturilor din servicii de livrare a gazelor mai mari cu 73,7 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Profitul net din primul semestru al acestui an, de 176 milioane lei, este mai mare cu 97 milioane lei (sau de 2,3 ori mai ridicat), conform situației financiare individuale, decât cel din aceași perioadă a anului trecut, de 78 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În primul semestru al acestui an, Societatea Vestmoldtransgaz SRL din Moldova, controlată de Transgaz, a raportat veniturii din servicii de livrare a gazelor de 77,2 milioane lei, cu 73,7 milioane lei mai ridicate decât cele de 3,5 milioane lei înregistrate în primele 6 luni ale anului 2023.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondul suveran al Norvegiei, cu importantă prezență și pe bursa românească: Companiile au nevoie de mai multă competență AI la nivelul Consiliilor de Administrație CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei, cu importantă prezență și pe bursa românească: Companiile au nevoie de mai multă competență AI la nivelul Consiliilor de Administrație

Veniturile din exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții au crescut în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 259 milioane lei în principal ca urmare a creșterii tarifelor de transport în perioada 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024. Astfel, tariful mediu de rezervare a capacității a fost mai mare cu 1,77 lei/MWh, cu influență pozitivă de 313 milioane lei, iar cel tariful mediu de transport volumetric mai mare cu 0,52 lei/MWh, cu influență pozitivă de 36 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare au crescut la rândul lor cu 131 milioane lei din cauza creșterii cheltuielii cu redevența cu 105 milioane lei urmare modificării cotei de redevență de la 0,4% la 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni de transport și tranzit prin sistemele naționale de transport începând cu 30 septembrie 2023 și a înregistrării unor cheltuieli mai mari în principal la cheltuielile cu personalul (indexările acordate în 2023 și 2024, majorare valoare tichete de masă, adaos de Paști mai mare în anul 2024) și la cheltuielile cu provizioane pentru riscuri și cheltuieli (provizioane pentru beneficiile angajaților).

Prefab își reduce veniturile semestriale cu 30%, profitul crește CITEȘTE ȘI Prefab își reduce veniturile semestriale cu 30%, profitul crește

În prima jumătatea a anului trecut, Transgaz a raportat o reducere a profitului net cu 60% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului precedent, în special ca urmare a diminuării veniturilor financiare, care în 2022 au avut un efect pozitiv de bază rezultat al reducerii capitalului social al Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova, cu 13,15 milioane Euro.

Transgaz s-a listat la cota Bursei de Valori București după o ofertă publică primară derulată în decembrie 2007 și, la ultimul preț de 24,6 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 4,45 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
profit
rezultate
bursa