Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu 58,7% din acțiuni, a înregistrat în primele 3 luni ale anului un profit operațional de 55 milioane lei, în scădere cu peste 32% față de perioada similară din 2017, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate aprobate de ANRE pentru companie, dar și diminuării veniturilor din interconexiuni.
"Activitățile cu profit permis au înregistrat un rezultat pozitiv de 55 milioane lei, diminuat de la 81 milioane lei, pe fondul diminuării tarifelor medii de transport aprobate de ANRE pentru serviciul de transport (10%) și a tarifelor de sistem funcționale (15%), precum și pe fondul diminuării veniturilor din alocarea capacității de interconexiune", se arată în raportul trimestrial al Transelectrica, remis Bursei de Valori București.
Veniturile din alocarea capacității de interconexiune au înregistrat o scădere de 29,2% față de valoarea realizată în trimestrul I 2017, de la 24 la 17 milioane lei, corespunzător nivelului de utilizare a disponibilităților capacității de interconexiune de către traderii de pe piața de energie electrică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profitul net al companiei a scăzut cu aproape 4% în T1 2018, de la 71 la 68 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale ale Transelectrica pe segmentul cu profit permis s-au comprimat cu 10%, de la 332 la 300 milioane lei. Cantitatea de energie tarifată a crescut cu 3%, la 15 TWh, urmare a creșterii consumului, pe fondul temperaturilor foarte scăzute.
"Creșterea cantității tarifate în T1 2018 comparativ cu T1 2017 nu a atenuat efectul scăderii cu 10% a tarifului mediu de transport și nici creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice pe piața angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în rețeaua de transport, influențȃnd negativ EBITDA", se menționează în raportul citat. Indicatorul EBITDA a cunoscut o scădere de 18%, de la 159 la 130 milioane lei.
Cheltuielile operaționale ale Transelectrica au crescut cu aproape 13%, de la 76,79 la 86,64 milioane lei, ca urmare a majorării costurilor cu acoperirea consumului propriu tehnologic cu peste 5 milioane lei și a unui avans similar al celor cu congestiile din rețeaua de transport.
CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiștiTranselectrica a înregistrat anul trecut o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, pe fondul reducerii tarifelor reglementate și a unui ”comportament neprudențial manifestat în trecut”.
”Rezultatul financiar negativ vine pe fondul unui an complex și dificil la care a contribuit diminuarea veniturilor prin reducerile de tarif de la 1 iulie 2017. Un impact major l-a avut înregistrarea în situațiile financiare ale anului 2017 a unor obligații suplimentare de plată, în valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisă în 30 iunie 2017, ca urmare a încheierii unui control aferent perioadelor anterioare”, a transmis Transelectrica.
Anul trecut, tariful pentru serviciile de sistem a fost diminuat cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a scăzut cu 9,8% pentru contrabalansarea unor profituri excedentare realizate în anii anteriori. În plus, a fost înregistrat și avansul prețurilor pe piața de energie cu impact în creșterea semnificativă a costurilor companiei, fapt reflectat și în situațiile financiare preliminare, potrivit companiei.