Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, fiind și operator al concesiunii, a lansat o procedură de licitație pentru a contracta mai multe firme specializate în leasing de personal, care să-i furnizeze angajați temporari pentru operațiunile proiectului de dezvoltare Neptun Deep.
Astfel, ExxonMobil vrea să achiziționeze servicii de punere la dispoziție de personal contractual temporar, cu roluri specifice, în sprijinul operațiunilor proiectului Neptun Deep din interiorul și din afara României.
Valoarea maximă la care poate ajunge contractul este de 33,2 milioane dolari fără TVA, adică aproape 40 milioane dolari cu tot cu taxă.
CITEȘTE ȘI Tribunalul Ilfov solicită oferte pentru furnizarea de servicii poștale și de curieratExxonMobil are nevoie de personal tehnic și non-tehnic din domeniile inginerie, geoștiință, operațiuni, management și execuție de proiect, cercetare și tehnologie, siguranță, securitate, sănătate și mediu, foraje și echipamente de mare adâncime, calitate, tehnologia informației, activități de birou, administrativ, activități industriale ușoare, profesioniști în afaceri și altele.
Cei doi concesionari ai perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, ExxonMobil și OMV Petrom, ar urma să ia decizia finală de investiție în proiect la începutul celui de-al doilea semestru al anului.
Americanii au atribuit luna trecută primul contract de achiziție sectorială legat de viitoarea exploatare a perimetrului Neptun Deep, pentru furnizarea de echipamente și componente submarine necesare construirii facilității de producție offshore de hidrocarburi, compania declarată câștigătoare, OneSubsea UK, având fabrici de echipamente petroliere și în România, operate prin subsidiara locală Cameron Romania SRL.
CITEȘTE ȘI Facebook îi va întreba pe utilizatorii europeni în ce surse de știri au încredereExxonMobil a negociat "la sânge" contractul și a reușit să obțină un preț semnificativ mai mic decât cel estimat inițial în documentația de atribuire a contractului. Astfel, s-a pornit de la 260 milioane dolari plus TVA (peste 300 milioane dolari cu totul) și s-a bătut palma pentru 93 milioane dolari plus TVA (circa 110 milioane dolari în total).
Săptămâna aceasta, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților va lua în discuție în vederea emiterii raportului final proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere offshore.
Proiectul prevede, printre altele, că cel puțin 25% din numărul total de angajați utilizați de petroliștii din Marea Neagră trebuie să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România și că "în condiții similare tehnice și de preț, titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu un capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române".