SURPRIZĂ Fostul lider al furnizorilor concurențiali de energie rămâne, deocamdată, în insolvență

SURPRIZĂ Fostul lider al furnizorilor concurențiali de energie rămâne, deocamdată, în insolvență
scris 19 mai 2023

Getica 95 Com, fostul cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială românească, controlat și condus de omul de afaceri buzoian Viorel Tudose, rămâne, deocamdată, în insolvență, după ce instanța de judecată a admis un apel împotriva sentinței din decembrie anul trecut prin care a fost aprobată închiderea procedurii de reorganizare a companiei, dispunându-se rejudecarea.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Soluțiile pentru finanțarea afacerilor locale într-un context macroeconomic și social complex, tipurile de finanțări care pot susține dezvoltarea mediului antreprenorial local, oportunitățile antreprenoriale vor fi prezentate la Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Ediția a II-a.

Conferința, programată pentru 30 mai, va fi organizată, și cu sprijinul Visa, la Brașov, urmând să fie transmisă în diect și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Admite apelul. Dispune rejudecarea (…). Anulează sentința și trimite cauza judecătorului sindic în vederea continuării procedurii de insolvență (...) Definitivă (...)″, a hotărât instanța de apel.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ SRI a descoperit riscuri de securitate cibernetică în aplicația TikTok. Recomandare către autoritățile și instituțiile publice să-și dezinstaleze aplicația CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SRI a descoperit riscuri de securitate cibernetică în aplicația TikTok. Recomandare către autoritățile și instituțiile publice să-și dezinstaleze aplicația
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe perioada procedurii, Getica 95 Com le-a achitat creditorilor datorii totale de aproape 180 milioane lei, cele mai mari sume distribuite fiind cele cuvenite operatorilor de transport și distribuție de energie electrică (cumulat, 66,75 milioane lei), patronului (dividende neridicate de 54,6 milioane lei) și ANAF (48,4 milioane lei).

Apelul împotriva ieșirii din insolvență a Getica a fost formulat de Siad România, subsidiara românească a conglomeratului italian omonim din industria chimică, specializat în producția și distribuția de gaze industriale.

ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Educația intră în grevă generală. Prima grevă generală după 18 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Educația intră în grevă generală. Prima grevă generală după 18 ani

Siad România nu figura pe lista de creditori a Getica și a intentat apelul în calitate de ″terț interesat″, potrivit instanței de judecată.

În august 2021, la puțin timp de la intrarea în insolvență a Getica, cei de la Siad au contestat măsura administratorului judiciar al furnizorului de a denunța unilateral ca fiind excesiv de împovărătoare 2 contracte de furnizare încheiate de Getica cu Siad în 2019, însă au pierdut procesul în instanță. Contractele stipulau că prețul de furnizare este format in procent de 60% din valoarea de 251 lei/MWh și în procent de 10% din valoarea de 239 lei/MWh, iar pentru restul de 30%, pentru fiecare interval, baza de decontare se raportează la prețul mediu de închidere de pe piața pentru ziua următoare (PZU), plus 1,8%.

Bulgaria va avea pe litoral chelneri din Ucraina, precum și chelneri – roboți CITEȘTE ȘI Bulgaria va avea pe litoral chelneri din Ucraina, precum și chelneri – roboți

Însă Siad România SRL mai are în prezent un proces pe rol cu Getica, în care cere despăgubiri de aproape 14 milioane lei pentru prejudiciul pe care susține că l-a suferit în urma denunțării contractelor de furnizare. Subsidiara locală a italienilor a pierdut la prima instanță, apelul având termen de judecată la finalul lunii.

Getica 95 Com a terminat anul trecut cu profit net de 29,2 milioane lei, în scădere cu peste 14% față de anul anterior, și venituri totale de 1,55 miliarde lei, cu 18,4% mai mici. La finalul lui 2022, compania avea o cotă de 2,4% din piața totală a furnizării de energie electrică și de 2,7% din cea concurențială, situându-se pe locul 10 în ambele clasamente.

EXCLUSIV Tranzacție avizată - Austriecii de la VIG preiau Aegon Pensii și intră pe segmentul pensiilor private CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție avizată - Austriecii de la VIG preiau Aegon Pensii și intră pe segmentul pensiilor private

Înainte să intre în insolvență, Getica 95 Com a fost unul dintre furnizorii cu cele mai atractive oferte de pe piața concurențială. Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații, Portul Constanța și Municipiul București (iluminatul stradal) s-au numărat printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu compania buzoiană.

Intrarea în insolvență a Getica 95 Com în iunie 2021 a marcat practic avanpremiera crizei energetice ulterioare în care a intrat România, alături de întreaga Europă, agravată ulterior de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. După cum a relatat Profit.ro, după primele 3 luni ale anului 2021, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU a OPCOM a fost cel mai mare din ultimii 5 ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piață la prețuri ce depășeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situație cu totul atipică, băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului, obligat să continue să le vândă curent clienților finali la prețuri contractuale fixe, stabilite prin raportare la costuri de achiziție dramatic mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
getica 95 com
insolvență getica 95 com
furnizori energie
scumpire energie
criza energetică