Noi producători de energie regenerabilă s-au adresat instanțelor civile de judecată cerându-le să oblige Guvernul să le restituie sumele plătite drept contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa declarată luna trecută de Curtea Constituțională (CCR) ca fiind în contradicție cu Legea fundamentală a țării și din care statul a încasat peste 13 miliarde lei în 2022 și 2023, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La data deciziei CCR, 7 noiembrie 2024, pe rolul Curții Constituționale erau 16 dosare în care fusese reclamată neconstituționalitatea art. 15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022, o parte dintre spețe fiind prezentate anterior în detaliu de Profit.ro. Și în alte dosare de contencios administrativ privind suprataxa fuseseră formulate cereri de sesizare a CCR pe această temă.
Legea contenciosului administrativ stipulează că, în cazul în care o ordonanță de Guvern este declarată neconstituțională, toți cei care se consideră prejudiciați direct de prevederile acesteia se pot adresa instanței pentru a cere despăgubiri ″în limitele unui termen de decădere de un an, calculat de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I″. Decizia din 7 noiembrie nu a fost încă publicată.
Luna aceasta, 3 producători de energie regenerabilă au dat Guvernul în judecată cerând restituirea contribuțiilor plătite la Fondul de Tranziție Energetică.
Cel mai mare este XPV SA, care deține și operează un parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 23 MW la Miercurea Sibiului, în județul Sibiu, pus în funcțiune în 2013.
Compania, cu profit net de 14,16 milioane lei și venituri totale de 30,2 milioane lei anul trecut, este controlată, cu 70% din capital, de un vehicul juridic înregistrat în Luxemburg care aparține unor investitori chinezi. Restul de 30% se află indirect în posesia oamenilor de afaceri Siegfried Loesch și George Soare, potrivit termene.ro.
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Fintechul polonez PragmaGO preia o companie românească și intră pe piața locală. Plan de creștere acceleratăLoesch controlează direct (cu 90% din capital) un alt producător ce a intentat proces Guvernului la începutul lunii pentru recuperarea suprataxei neconstituționale, Foori SRL. Acesta are o mică centrală solară, de sub 0,2 MW, pusă în funcțiune în 2015, și a înregistrat în 2023 profit net de circa 87.000 lei, la venituri de 1,71 milioane lei. Loesch și Soare dețin și compania A Energy Ind SRL, care a avut licență de furnizor de energie până în toamna lui 2022.
Al treilea reclamant recent este fabrica de ferestre și uși Tehnolemn din Sibiu, care are și un sistem fotovoltaic propriu de 79 kW (0,079 MW), activat în 2013. Controlată de familia Mitea, firma a obținut în 2023 (din toate activitățile) un profit net de 847.000 lei și venituri de circa 6,7 milioane lei. Cel mai mare acționar, totodată fondator și administrator al companiei, Eugen Mitea, este fost director general adjunct Romgaz, fost viceprimar al Sibiului și ex-lider PNL Sibiu.
CITEȘTE ȘI CNA a cerut întărirea mecanismelor de moderare a conținutului din social media. Valentin Jucan: ”CNA și ANCOM au trimis o notificare către Meta, TikTok, X și Google“Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică constă în veniturile suplimentare ale producătorilor de energie rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus ulterior la 400 lei/MWh). Scutite au fost doar centralele în cogenerare ce alimentează cu agent termic sistemele centralizate de încălzire rezidențială, precum și capacitățile de producție de electricitate puse în funcțiune după 1 aprilie 2022.
″În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la Fondul de Tranziție Energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile″, a arătat CCR în comunicatul din 7 noiembrie prin care și-a anunțat decizia.