Qatarul, ce a devenit una din principalele surse de gaze naturale non-rusești ale Europei, atacă dur noile obligații privind ″sustenabilitatea corporativă″ impuse de UE

Qatarul, ce a devenit una din principalele surse de gaze naturale non-rusești ale Europei, atacă dur noile obligații privind ″sustenabilitatea corporativă″ impuse de UE

Sursă foto: QatarEnergy

scris 9 dec 2024

Noile obligații de raportare privind ″sustenabilitatea corporativă″ (ESGEnvironment, Social, Governance), impuse anul acesta de Uniunea Europeană și companiilor de dimensiuni mari din țări terțe care activează în UE, creează dificultăți care nu au ″absolut nici un sens pentru noi″, a declarat șeful QatarEnergy, gigantul de stat al petrolului și gazelor din Qatar, care a devenit unul dintre furnizorii semnificativi de gaze naturale ai Europei după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ce a redus dramatic exporturile în UE ale Gazprom.

″Mesajul meu pentru către Europa și către Comisia Europeană este următorul: vreți să ne transmiteți că nu doriți LNG (gaze naturale lichefiate – n.r.) de la noi în UE? Cu siguranță că nu voi furniza LNG în UE, pentru a le satisface nevoia de energie, doar ca să fiu apoi penalizat cu procente din veniturile noastre globale″, a spus CEO-ul QatarEnergy, Saad Al-Kaabi, care este și ministru de stat pentru Energie în Qatar, cu ocazia Forumului de la Doha.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție finalizată - Fintechul polonez PragmaGO preia o companie românească și intră pe piața locală. Plan de creștere accelerată CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Fintechul polonez PragmaGO preia o companie românească și intră pe piața locală. Plan de creștere accelerată

În primele 6 luni din 2024, livrările din Qatar au avut o pondere de circa 12% în totalul importurilor de LNG ale UE, potrivit datelor oficiale.

Noua Directivă UE privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor, care a intrat în vigoare în iulie, obligă companiile mari să identifice și să rezolve aspecte legate de respectarea drepturilor omului, precum munca copiilor, dar și chestiuni ce privesc schimbările climatice și altele. De asemenea, face firmele vulnerabile la procese și amenzi dacă sunt identificate încălcări ale normelor ESG în lanțurile lor valorice și logistice. Companiile vor trebui să angajeze oameni care să inspecteze în detaliu aceste lanțuri și să certifice respectarea tuturor standardelor și bunelor practici.

VIDEO Inteligența artificială dezvoltată de Google a spulberat deja cele mai bune prognoze meteo pe 15 zile CITEȘTE ȘI VIDEO Inteligența artificială dezvoltată de Google a spulberat deja cele mai bune prognoze meteo pe 15 zile

Obligațiile din Directivă se aplică tuturor companiilor din afara UE care înregistrează anual venituri de peste 450 milioane euro în sau din Uniune.

″Primele care vor suferi vor fi companiile europene. Qatarul sprijină dezideratele de respectare a drepturilor omului și de reducere a impactului negativ asupra mediului al activităților economice, însă contează cum faci să atingi aceste deziderate. Pentru noi, QatarEnergy, având în vedere planurile noastre de extindere, vă asigur că este imposibil să ajungem la emisii nete zero de CO2. Și riscăm amenzi care pot merge până la 5% din totalul veniturilor noastre globale. Nu are absolut nici un sens″, a spus Saad Al-Kaabi, citat de Bloomberg.

Zelenski anunță că Ucraina ”a pierdut 43.000 de militari pe câmpul de luptă” de la începutul războiului CITEȘTE ȘI Zelenski anunță că Ucraina ”a pierdut 43.000 de militari pe câmpul de luptă” de la începutul războiului

Gigantul LNG din Golf are în plan să ajungă la o cotă de piață mondială de 25% în sector până la finalul deceniului. În ultimii ani, circa 20 de țări, de la India la Italia, au semnat contracte de import de LNG pe termen lung cu QatarEnergy, iar altele se pregătesc să o facă.

″Marile fonduri suverane de investiții, cum ar fi Qatar Investment Authority, cu active de peste 500 de miliarde de dolari, vor fi îngrijorate de perspectiva ca firmele pe care le dețin sau plănuiesc să le preia ori înființeze să riște amenzi precum cele impuse de UE și ar putea decide să se retragă din UE și să investească în alte țări, pentru a-și proteja resursele″, a conchis șeful QaatarEnergy.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue importuri gaze naturale
ue importuri lng
qatar exporturi lng ue
ue importuri gaze rusia gazprom
război rusia ucraina
ue standarde esg