VIDEO&FOTO Hidroelectrica demarează proiectul construirii unui parc fotovoltaic plutitor, după peste 3 ani de la inițiere

VIDEO&FOTO Hidroelectrica demarează proiectul construirii unui parc fotovoltaic plutitor, după peste 3 ani de la inițiere

Sursă foto: World Economic Forum

scris sâmbătă, 01:48

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, demarează, după peste 3 ani de la inițiere, un proiect-pilot de construire a unui parc fotovoltaic plutitor pe Olt, cu putere instalată de 10 MW.

Proiectul a fost inițiat în 2021, după cum a relatat atunci Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Comisia Europeană a transmis TikTok o nouă solicitare de informații, în regim de urgență, în legătură cu alegerile din România. Compania are la dispoziție 24 de ore ca să răspundă CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a transmis TikTok o nouă solicitare de informații, în regim de urgență, în legătură cu alegerile din România. Compania are la dispoziție 24 de ore ca să răspundă

Acum, Hidroelectrica a lansat o licitație de contractare a lucrărilor necesare pentru implementarea ″la cheie″ a proiectului, cu valoare estimată de 47,2 milioane lei plus TVA.

Amplasamentul propus este situat pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, județul Olt, iar tehnologia de conversie fotovoltaică a energiei solare în energie electrică se va realiza din module fotovoltaice flotante, care se vor amplasa pe lacul de acumulare al hidrocentralei Ipotești, în apropierea barajului existent.

Lacul de acumulare are suprafața totală de 1.322,24 hectare, din care va fi folosită o suprafață de 17,385 hectare pe care se va amplasa centrala fotovoltaică, se arată în documentația proiectului.

VIDEO Surpriză la Moscova - A nins și sunt cele mai scăzute temperaturi din ultimii 25 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO Surpriză la Moscova - A nins și sunt cele mai scăzute temperaturi din ultimii 25 de ani

Centrala va fi compusă din 100 invertoare cu putere de 100 kW cu eficiență ridicată (minimum 98%), 26.295 panouri fotovoltaice cu tehnologie siliciu mono-cristalin, cu o putere de minimum 380 Wp/buc cu eficiență ridicată (minimum 20%), structură metalică din aluminiu/oțel zincat pentru susținerea panourilor fotovoltaice, cât și a invertoarelor și echipamentelor conexe acestora, rezistentă la condițiile meteorologice din amplasament, susținută de flotoare dedicate din materiale plastice rigide (mediu acvatic, vânt, încărcare de zăpada etc) și 4 posturi de transformare echipate cu celule de linie, celule de măsură, celule trafo, transformatoare de putere etc.

Durata maximă de execuție solicitată este de 18 luni de la semnarea contractului. 

OFICIAL Topul universităților din România CITEȘTE ȘI OFICIAL Topul universităților din România

″Panourile fotovoltaice se vor amplasa pe suprafața apei, pe o structură metalică plutitoare modulată (conectare elastică între module) ce va dispune de flotoare realizate din material plastic rigid și/sau aluminiu sub formă de trunchi de piramidă cu muchii rotunjite, pentru a se ridica în caz de îngheț, sau flotoare special fabricate pentru rezistență la îngheț. Structura va permite trecerea cablurilor de curent continuu în zona superioară și laterală. Structura va permite circulația aerului și apei în zona inferioară. Platforma plutitoare va dispune de zone pentru barbotare cu aer comprimat pentru a preveni înghețul adânc. Zona de sisteme plutitoare va fi protejată de un ponton ancorat, în partea dinspre amonte″, se precizează în documentație.

Cel mai mare parc solar plutitor aflat în producție din lume se află în China și are o putere instalată de 320 MW. Coreea de Sud și India au în dezvoltare proiecte care, după finalizare, vor avea capacități superioare, de 2,1 GW, respectiv 600 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parc fotovoltaic flotant
hidroelectrica parc solar plutitor
hidroelectrica fotovoltaic
hidroelectrica investiții