Fostul gigant de stat Termoelectrica, care grupa în anul 2000, la înființare, 19 filiale de producție de energie electrică și termică și avea circa 30.000 de salariați, a intrat în faliment săptămâna trecută, potrivit deciziei Tribunalului București.
"Admite cererea debitorului Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice și Termice Termoelectrica SA, prin lichidator Mușat&Asociații – Restructuring/Insolvency SPRL. Califică cererile creditorilor de deschidere a procedurii insolvenței ca fiind declarații de creanță, urmând a fi analizate de lichidatorul judiciar. (...) dispune intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului (...). (...) ridică dreptul de administrare al debitorului și dispune dizolvarea societății debitoare. Dă dispoziție tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, în sarcina lichidatorului judiciar. (...) Numește lichidator judiciar provizoriu pe Mușat&Asociații – Restructuring/Insolvency SPRL. (...) Executorie. Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență", se arată în decizia instanței.
Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare și lichidare voluntară în urma unei hotărâri a acționarilor din 12 martie 2013. Compania este controlată integral de statul român, prin Ministerul Energiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Termoelectrica a fost înființată de Guvern în anul 2000, în urma reorganizării Companiei Naționale de Electricitate CONEL. La înființare, compania avea circa 30.000 de salariați și un număr de 19 sucursale, respectiv Arad, Bacău, Borzești Onești, Brașov, Brăila Chișcani, București, Constanța, Craiova, Deva, Iași, Mureș, Oradea, Paroșeni, Pitești, Ploiești, Rovinari, Suceava, Timișoara și Turceni.
Începând cu anul 2002, diversele sucursale de producție de energie electrică și termică ale Termoelectrica au început să fie desprinse din societatea-mamă, fie voluntar, fie la presiunea FMI, iar colosul a rămas, treptat, doar cu pierderile și datoriile. În 2012, Termoelectrica mai avea trei filiale (Electrocentrale Mintia, Electrocentrale București și Electrocentrale Galați) și patru sucursale, respectiv Paroșeni, Doicești, Borzești și Brăila, precum și 12.000 de salariați.
Între timp, Electrocentrale Mintia și Paroșeni au fost incluse în Complexul Energetic Hunedoara, ELCEN a fost desprinsă din Termoelectrica și funcționează de sine stătător, Electrocentrale Galați a fost inclusă în noua companie de stat Electrocentrale Grup, filialele Doicești și Borzești au fost scoase la vânzare, iar CET Brăila a intrat în faliment. La finalul anului 2006, Guvernul a șters datorii ale Termoelectrica în sumă de circa 1 miliard de euro, reprezentând în special credite externe contractate cu garanția statului și nerambursate.
În martie 2013, acționarul unic al Termoelectrica, la acea dată Ministerul Economiei, a decis intrarea companiei în procedură de dizolvare și lichidare voluntară.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Depunere amânată cu trei luni pentru încă un formular privind TVA, foarte reclamat pe site-ul GuvernuluiLa nivelul lunii iunie 2014, tabelul preliminar al creanțelor deținute de creditorii Termoelectrica prevedea datorii ale societății în sumă totală de 313,17 milioane lei și 3,46 milioane dolari. Cei mai mari creditori erau, la acea dată, Transgaz (78,5 milioane lei), Romgaz (42,6 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (23.2 milioane lei) și AAAS, fosta AVAS (21,8 milioane lei).
Anul trecut, Comisia Europeană a dispus recuperarea unui ajutor de stat ilegal acordat începând cu anul 2008 de Hidroelectrica societăților Electrocentrale Deva și Termoelectrica. Ajutorul a constat în aceea că producătorul de energie hidro controlat de stat Hidroelectrica a acceptat să cumpere de la Electrocentrale Deva și Termoelectrica energie electrică la prețuri cu 40%-60% mai mari decât prețul mediu al pieței de la acel moment.
Contractele bilaterale în baza cărora Hidroelectrica a efectuat aceste achiziții au fost semnate în 2008 și 2009, pe perioade de 10 ani, și au fost reclamate la Comisia Europeană în 2011 de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni. Comisia a dispus ca România să recupereze ajutorul incompatibil de la beneficiari, iar obligația de recuperare se extinde la Complexul Energetic Hunedoara, în calitate de succesor în drepturi al Electrocentrale Deva și Termoelectrica. Între timp, la finalul anului trecut, CE Hunedoara a intrat în insolvență.