Secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, a afirmat că ordonanța care prevede plafonarea prețurilor în energie este în vigoare de cinci luni și de atunci și până în prezent nimeni nu a reclamat că această reglementare ar produce efecte negative în piață. El a precizat că 90% din consumatorii casnici se află sub protecția acestei ordonanțe de urgență, relatează News.ro.
George Niculescu a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că ordonanța prevede că în februarie 2023 se pot emite facturi de regularizare în cazul în care consumatorii casnici se încadrează în tranșele de consum.
„Acest lucru este prevăzut în ordonanța de urgență încă de pe vremea când ordonanța era adoptată la 1 aprilie 2022, deci este în vigoare de cinci luni, mai exact. Ordonanța s-a modificat în septembrie. Între perioada 1 aprilie și astăzi nimeni nu a reclamat nici din industrie, nici din consumatori că această reglementare ar fi produce efecte negative în piață. De asemenea, textul ordonanței, tot la articolul 1 la alineatul 8, prevede că în cazul consumatorilor casnici se pot emite în luna februarie a anului 2023, dacă aceștia se vor încadra ulterior în tranșele de consum pentru anul 2022 de către furnizori facturi de regularizare. Se pot regulariza sumele acestea”, a afirmat George Niculescu.
El a menționat că dacă mai există aspecte de clarificat din ordonanță acestea pot fi făcute în Parlament.
„Dacă sunt aspecte de clarificat cred că o bună ocazia sunt dezbaterile din cadrul comisiilor parlamentare și dacă acest lucru trebuie cumva clarificat sau întărit mai mult în așa fel încât consumatorii clienți casnici să fie și mai bine puși sub umbrela acestei ordonanțe, Ministerul Energiei nu are absolut nimic împotrivă”, a explicat secretarul de stat.
Acesta a mai transmis că 90% dintre consumatorii casnici se încadrează în plafoanele stabilite de această ordonanță.
„O să vă dau din datele ANRE câteva date cu privire la consumurile în medie, bineînțeles pe lună, pe tranșe de consum, așa cum sunt ele publicate de către ANRE. Și în total o să vă dau și numărul de gospodării care se încadrează în această tranșă de consum și vreau să vă spun că sub 83 de kilowatti oră pe lună, sunt 4.167.360 de gospodării care se încadrează lunar în acești 83 de kilowatti, deci putem să îi alocăm primei tranșe de consum din ordonanța de urgență. Între 83 de kilowatti oră pe lună și 208, deci, practic putem să-i punem în a doua tranșă de 100 până în 255, mai sunt 3.023.055 de gospodării, în total aproximativ 7 .200.000 de gospodării, de locuri de consum. Dacă mai adăugăm și următoarea tranșă, conform datelor ANRE, între 208 și 416, ultima valoare depășește pragul de 300, dar nu o luăm în considerare pe toată, doar și jumătate ajungem la aproximativ 7,7 milioane de locuri de consum din 8,5 milioane. Deci un procent de 90% din consumatorii casnici, din evaluările noastre, în baza datelor pe care le avem de la ANRE, sunt sub protecția acestei ordonanțe de urgență”, a mai precizat George Niculescu.