Concernul american Schlumberger a decis să mute controlul direct asupra producătorului de instalații și echipamente pentru industria petrolieră Cameron România, deținător a două fabrici de profil pe plan local, de la o subsidiară a sa din Olanda la una din Luxemburg, prin intermediul unei tranzacții care a implicat și plata unei sume de bani.
Până de curând, asociatul unic al Cameron România era entitatea juridică olandeză Cameron Netherlands BV. Potrivit unui document al companiei, luna aceasta, Cameron Netherlands BV și-a vândut întreaga participație vehiculului investițional luxemburghez Cameron Lux I SARL. Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul, sunt deținute de Schlumberger.
Americanii de la Schlumberger au preluat operațiunile la nivel mondial ale grupului compatriot Cameron în 2016, printr-o tranzacție-gigant, de 14,7 miliarde dolari, în care au fost incluse și cele două fabrici de utilaje petroliere deținute de Cameron în România, la Câmpina și Ploiești.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cameron România a terminat anul trecut cu un profit net de aproape 226 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 1,3 miliarde lei și cu 1.400 de salariați. În septembrie 2020, s-a decis ca asociatul unic al Cameron să primească dividende în valoare de 49,3 milioane lei din profiturile nerepartizate ale anilor 2017 și 2018.
În primăvara anului 2018, gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține încă, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, fiind și operator al concesiunii, a atribuit primul contract de achiziție sectorială legat de viitoarea exploatare a perimetrului, pentru furnizarea de echipamente și componente submarine necesare construirii facilității de producție offshore de hidrocarburi. Contractul a fost adjudecat de către consorțiul format din OneSubsea UK și Cameron România SRL, în urma unei proceduri de negociere competitivă. OneSubsea UK este filiala britanică a companiei americane omonime din Houston, Texas, rezultată din fuziunea dintre giganții industriei serviciilor petroliere Schlumberger și Cameron, și are peste 5.000 de angajați în 23 de țări.
O clauză suspensivă din contract prevedea însă că acesta urma să intre în vigoare doar după luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Mai mult, ExxonMobil a hotărât să se retragă din consorțiul de concesionari și caută un cumpărător pentru participația sa.