Acționarii celui mai important producător de gaze autohton, Romgaz, inclusiv statul român, care deține 70% din companie, vor trebui să se mulțumească cu un nivel al dividendelor mult mai redus în anii următori, până la începerea producției în Neptun Deep, și asta în pofida faptului că legislația prevede repartizarea profitului contabil al companiilor de stat în procent de minimum 50% sub formă de dividend.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“În ceea ce privește rata mai redusă de plată a dividendelor, conducerea Romgaz se așteaptă să aibă această politică până când va începe producția în Neptun Deep. Pentru că, după cum știți, este un proiect cu capital intensiv și avem nevoie de toate resursele disponibile și, de asemenea, de sprijinul acționarilor noștri”, a declarat directorul financiar Romgaz, Gabriela Trâmbițaș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în acest an, rata de distribuire a dividendelor aferente anului 2023 va fi de doar 21%, acționarii votând o valoare a dividendului brut total pe acțiune de 0,1425 lei, din care 0,1359 lei/acțiune aferent rezultatului anului 2023 și 0,0066 lei/acțiune aferent rezultatului reportat. Suma totală distribuită aferentă rezultatului anului 2023 este de 523 milioane de lei, din care 367 milioane de lei încasați de statul român ca principal acționar.
În acest an,valoarea dividendulului brut/acțiune s-a calculat luând în considerare capitalul social majorat al Romgaz, de 3.854.224.000 lei, împărțit la 3.854.224.000 acțiuni, ceea ce însemnă că actuala valoare de 0,1425 lei/acțiune echivalează cu 1,425 lei/acțiune de dinainaintea majorării capitalului social.
Comparativ, în cursul anului 2023, acționarii Romgaz au aprobat distribuirea de dividende în sumă de 1,3 miliarde lei, iar în 2022 de 1,46 miliarde lei, dividendul pe acțiune aferent anului 2022 fiind de 3,42 lei, iar cel aferent anului 2021, de 3,80 lei.
Cu alte cuvinte, în acest an, valoarea totală a dividendelor distribuite a fost de aproape 3 ori mai redusă decât cea a ultimilor 2 ani, și evoluția încasărilor statului având o evoluție similară, de la aproximativ un miliard de lei pe an, la 367 milioane lei.
Iar situația va continua până în 2027, când ar trebui să înceapă producția în Neptun Deep.
CITEȘTE ȘI Un aisberg mai mare decât Malta s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica“În prezent, estimăm că pentru proiectul Neptun Deep vom cheltui în jur de 2 miliarde euro. Pe lângă investiția în acest proiect, avem și investiții în unitățile noastre de producție onshore. După cum s-a menționat deja, ne gândim să lansăm un program MTN (emisiune de obligațiuni pe termen mediu - n.r.) în acest an. Acesta este însă un proces de durată, așa că, în opinia noastră, un nivel scăzut de dividende asigură numerarul necesar pentru a tempera un eventual deficit de numerar care ar putea apărea dacă rata de plată a dividendelor ar fi mai mare. De asemenea, aveți în vedere că în iunie va trebui să plătim contribuția de solidaritate care se ridică la circa 1,8 miliarde de lei”, a le-a transmis CFO-ul companiei investitorilor.
Gabriela Trâmbițaș a explicat că, pe termen lung, acționarii ar avea de pierdut dacă rata de distribuție a dividendelor ar fi mai ridicată.
“Politica de dividende este corelată cu nivelul de îndatorare. Dividende mai mari înseamnă îndatorare mai mare, ceea ce în final înseamnă cheltuieli mai mari cu dobânzile, ceea ce se traduce în profit mai mic și, prin urmare, dividende mai mici în viitor pentru acționari”, a declarat directorul financiar Romgaz.
Filiala Romgaz Black Sea Ltd., căreia Romgaz vrea să-i prelungească cu 5 luni perioada de utilizare a liniei de credit de 2,1 miliarde lei aprobată anul trecut, are pre-bugetate pentru anul acesta investiții de 3,06 miliarde lei în Neptun Deep.
″Începând cu 1 august 2022 (data finalizării tranzacției Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil – n.r.), Romgaz finanțează activitatea de exploatare și finanțarea lucrărilor de investiții ale Romgaz Black Sea Ltd. În acest sens, Romgaz acordă finanțare către Romgaz Black Sea Ltd. și înregistrează venituri din dobânzi. Procentul de dobândă aferent contractelor de împrumut în vigoare este estimat la 7,5% pe an. Începând cu luna iulie 2024 s-a prevăzut majorarea capitalului social al Romgaz Black Sea Ltd. cu valoarea acestor împrumuturi″, scrie în proiectul de buget al companiei.
În acest sens, Romgaz a lansat procedurile pentru a atrage peste un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, operațiune anunțată de Profit.ro ca pregătită încă de anul trecut și confirmată atunci și de Răzvan Popescu, directorul general al companiei.
CITEȘTE ȘI Nicolescu, ANAT: Hotelurile din București sunt aproape pline, cu toate că prețurile au crescutPartenerul său în proiect, OMV Petrom, probabil că va finanța partea sa din investiție, de 2 miliarde euro, integral din surse proprii, a declarat CEO-ul Christina Verchere.
Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.
Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.