Romgaz și OMV Petrom - obligate de ANRE să vândă cu 68 lei/MWh un volum de gaz egal cu 78% din consumul clienților finali dintr-o lună de vară

Romgaz și OMV Petrom - obligate de ANRE să vândă cu 68 lei/MWh un volum de gaz egal cu 78% din consumul clienților finali dintr-o lună de vară
scris 24 apr 2019

Principalii producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să furnizeze la preț reglementat de 68 de lei/MWh aproximativ jumătate din producția internă, potrivit unui proiect de decizie de implementare a Ordonanței 9/2019 care a modificat controversata OUG 114/2018.

Astfel, OMV Petrom va trebui să vândă la preț reglementat în perioada mai-octombrie un volum de 7,2 TWh furnizorilor în vederea acoperirii consumului clienților casnici și 1,87 TWh centralelor din sistemul de încălzire centralizat. În total, 9,5 TWh pe lunile de vară. Pe lunile de iarnă, nu au fost stabilite cantitățile, însă ele ar trebui să fie mai ridicate ca urmare a ponderii mai ridicate a consumului casnic în total consum. OMV Petrom estimează că va livra către terți în acest an o cantitate de gaze de 43 TWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ, potrivit primei decizii a ANRE, adoptată înainte de modificarea OUG 114, OMV Petrom ar fi trebuit să vândă în perioada aprilie-septembrie, 6,8 TWh în vederea asigurării consumului clienților casnici și 4,16 TWh direct consumatorilor non-casnici eligibili.

Potrivit noii decizii, celălalt mare producător, Romgaz este obligat să vândă furnizorilor cu 68 lei/MWh, în aceeași perioadă de șase luni, o cantitate de gaze de 7,9 TWh pentru acoperirea consumului clienților casnici și una de 4,58 TWh sistemelor de încălzire centralizate.

În forma inițială a OUG 114, în care ar fi trebuit să vândă gaze cu 68 lei/MWh și clienților casnici eligibili, printre care și combinatele lui Ioan Niculae, Romgaz era obligat să aloce 9,2 TWh pentru acoperirea necesarului de consum curent al clienților casnici și unul de 4,2 TWh pentru consumul clienților finali noncasnici.

Interesant este că, potrivit datelor ANRE, de exemplu, în luna iulie 2018 România a avut un consum final de 5,1 TWh. Potrivit planificării ANRE, în iulie 2019, OMV Petrom și Romgaz vor fi obligate să vândă 1,2 TWh, respectiv 2 TWh la preț reglementat pentru asigurarea consumului clienților casnici, și 0,31 TWh, respectiv 0,44 TWh pentru sistemele de încălzire centralizate. În total, 4 TWh din consumul de 5,1 TWh al clienților finali dintr-o lună de vară.

Chiar dacă este luat în calcul și gazul depozitat în luna iulie a anului trecut, de 3,6 TWh, rezultă că cele două companii vor fi obligate să vândă la preț reglementat o cantitate de gaze egală cu 46% din consumul clienților finali și necesarul alimentării depozitelor.

ANRE a decis să aloce cantitățile în funcție de contractele aflate în portofoliul celor două companii. Romgaz suferă din acest punct de vedere, având printre clienți societăți cu probleme financiare, precum Electrocentrale București sau Electrocentrale Constanța. OMV Petrom, în schimb, îi are ca principali clienți pe cei mai importanți furnizori privați, Engie sau E.ON.

Anul trecut, OMV Petrom a vândut, potrivit unor surse din piață, gaze la un preț mediu de 77 lei/MWh, iar Romgaz la 80 lei/MWh. Prețul de 68 lei/MWh impus de OUG 114 și ANRE nu conduce la scăderea facturilor consumatorilor casnici, el fiind adoptat pentru ca furnizorii de gaze să-și reupereze pierderile istorice nerecunoscute de ANRE la timpul lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret reglementat
omv petrom
romgaz
anre
oug 114