EXCLUSIV Complexul Energetic Oltenia împrumută din piață ultimele certificate CO2 de care are nevoie înainte de deadline-ul din 30 aprilie. Creditorul ar putea fi ELCEN

EXCLUSIV Complexul Energetic Oltenia împrumută din piață ultimele certificate CO2 de care are nevoie înainte de deadline-ul din 30 aprilie. Creditorul ar putea fi ELCEN
scris 23 apr 2019

Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie pe bază de cărbune controlat de stat prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, a lansat o licitație în piața de profil pentru a împrumuta ultimele certificate de emisii de gaze cu efect de seră de care are nevoie pentru a își îndeplini obligația prevăzută de legislația europeană și națională până la termenul limită din 30 aprilie, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.

Lunea trecută, compania a accesat banii proveniți din credite încheiate cu șase bănci, în valoare totală de jumătate de miliard de lei, bani destinați achiziției de certificate CO2, potrivit declarațiilor directorului general al Complexului, Sorin Boza. Producătorul a mai cumpărat, cu finanțare asigurată din surse proprii, certificate în valoare de 900 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În total, pentru a-și îndeplini obligația, CE Oltenia are nevoie de circa 13 milioane de certificate, dar, după achizițiile menționate, îi lipsesc încă circa 550.000, motiv pentru care a ieșit în piață pentru a le împrumuta. În prezent, potrivit platformelor de tranzacționare europene, prețul este de 27-28 euro/certificat, ceea ce evaluează cantitatea de care are nevoie producătorul român de energie la peste 15 milioane euro (mai mult de 71 milioane lei).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ING Bank anunță când își mută sediul central, relocând 2.000 de angajați. Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a cumpărat actualul sediu al băncii CITEȘTE ȘI ING Bank anunță când își mută sediul central, relocând 2.000 de angajați. Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a cumpărat actualul sediu al băncii

Împrumuturile de certificate CO2 sunt frecvente, companiile care au nevoie de ele pentru a-și îndeplini la termen obligațiile financiare de mediu luându-le pe credit de la cele care le primesc gratuit, în baza sistemului european de distribuție, sau de la cele care au excedent de certificate întrucât au cumpărat în avans în vederea îndeplinirii unor obligații viitoare. O altă sursă de certificate de împrumut sunt firmele de brokeraj de pe această piață, care fac trading cu aceste active. Certificatele împrumutate trebuie restituite la scadența fixată prin contract, acesta fiind unul comercial, ce presupune din partea debitorului plata unui comision, ce reprezintă câștigul creditorului, precum și constituirea de garanții.

Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că mari șanse să încheie o tranzacție de împrumut de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cu CE Oltenia are producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de asemenea de Ministerul Energiei. Acesta și-a îndeplinit deja propriile obligații pentru anul curent și a cumpărat certificate lunar în ianuarie, februarie și martie 2019 pentru viitorul termen de conformare din primăvara anului viitor, pentru a se proteja de volatilitatea din piață.

Întrucât se află în insolvență, ELCEN are nevoie de aprobarea principalilor săi creditori săi pentru a perfecta tranzacția, comitetul acestora fiind convocat în ședință săptămâna aceasta în acest scop.

Nissan va respinge noua propunere de integrare de la Renault CITEȘTE ȘI Nissan va respinge noua propunere de integrare de la Renault

Scumpirea masivă a certificatelor CO2 de anul trecut a creat probleme financiare foarte mari companiilor energetice românești. Astfel, CE Oltenia se vede nevoită să cheltuiască nu mai puțin de 42% din cifra de afaceri pe anul trecut pe aceste certificate. Compania estimase costul acestora la 7 euro/certificat în bugetul inițial pe 2018, însă în piață prețul mediu al acestora a ajuns la 21 euro/certificat, astfel că singura soluție a fost contractarea de credite de 500 milioane lei.

Neîndeplinirea la timp a obligațiilor de achiziție ar fi atras penalități de 100 euro/certificat, nivel la care Complexul risca să intre în insolvență.

"Personal, consider că această mărire a fost cauzată de retragerea SUA din tratatul de la Paris, spunând că ele nu recunosc această piață de certificate și nu vor plăti niciodată. Ca orice bursă, este influențată de orice element. Cred că declarația lui Trump prin care anunța retragerea SUA a fost un element care a influențat această bursă. Un alt element a fost și Brexitul. Pachetul de certificate nu a mai fost alocat și Marii Britanii după anunțarea Brexitului și s-a împărțit la mai puțini participanți. Un al treilea motiv îl văd în creșterea mare a prețurilor certificatelor, care a dat ocazia multor fonduri de investiții europene să investească bani în acestea. Influența unor astfel de fonduri care au jucat pe această bursă doar pentru câștig a dus la această creștere. Acestea sunt elementele pe care eu le consider responsabile de explozia prețului acestor certificate de CO2", declara, în februarie, șeful CE Oltenia, Sorin Boza.

De anul acesta a intrat în vigoare Directiva UE revizuită privind sistemul de tranzacționare a drepturilor de emisii de carbon, menită să limiteze progresiv numărul de certificate CO2 aflate în circulație, pentru accelerarea reducerii acestor emisii de către industriile poluante, fapt care a dus la creșterea prețurilor de tranzacționare. 

DNA a dispus extinderea urmării penale față de Mircea Drăghici cu privire la încă o infracțiune de delapidare; trezorierul PSD este acuzat că ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux în valoare de peste 300.000 de lei CITEȘTE ȘI DNA a dispus extinderea urmării penale față de Mircea Drăghici cu privire la încă o infracțiune de delapidare; trezorierul PSD este acuzat că ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux în valoare de peste 300.000 de lei

Scumpirea certificatelor a creat dificultăți mari și la CET Govora, al cărei plan de reorganizare a fost dat peste cap din această cauză, după cum a relatat Profit.ro. Compania, aflată de asemenea în insolvență, a fost astfel nevoită să propună creditorilor mai multe măsuri excepționale, printre care împrumutul a 100.000 de certificate CO2, pentru care ar urma să pună gaj active aflate deja în garanție chiar la CE Oltenia, principalul creditor al CET Govora.

Și ELCEN se plângea anul trecut de explozia prețului certificatelor CO2.

"(...) administratorul judiciar aduce la cunoștință creditorilor că, la data prezentei, având în vedere creșterea accelerată a prețului certificatului de CO2, de peste 5 euro pe certificat, ajungând la valoarea de 21,25 euro/certificat în perioada 17 iulie – 27 august 2018, preț care a depășit valoarea estimată și aprobată prin documentele de achiziție, valoare care nu a fost previzionată și bugetată în bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) pe anul 2018, debitoarea având la data prezentei obligația de a achiziționa în vederea conformării, pentru anul 2018, a unui număr de circa 2.033.302 certificate, având în vedere de asemenea și prețul de achiziție al gazului, care a cunoscut un trend ascendent în ultima perioadă, fără să se impună o plafonare de către ANRE ori în contrapartidă o majorare a prețului gigacaloriei de către CGMB, previzionăm că debitoarea se va confrunta cu implicații financiare cu impact negativ asupra BVC pe anul 2018, asupra cashflow-lui, cât și asupra profitului societății ELCEN", se afirma într-un raport din toamna lui 2018 al administratorului judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

De la începutul anului trecut și până la finalul lunii august 2018, cotația certificatelor CO2 impuse de legislația UE și tranzacționate pe platformele de specialitate europene s-a triplat, de la circa 7 euro/certificat la peste 21 euro/certificat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate co2
certificate de emisii de gaze cu efect de sera
complexul energetic oltenia
elcen
pret certificate co2
pret energie
scumpire energie