Centralele nucleare compuse din mini-reactoare modulare, precum cea pe care vor să o construiască Nuclearelectrica și Nova Power&Gas pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, cu tehnologie americană NuScale, ar putea fi exceptate de la cerințele legale românești în vigoare privind efectivul minim de personal de operare.
În prezent, normele de securitate privind limitele și condițiile tehnice de operare pentru instalațiile nucleare, statuate de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), prevăd că, în cazul centralelor nuclearoelectrice, pentru fiecare reactor în parte, trebuie să existe în permanență personal calificat, atât în camera de comandă principală, cât și în cea secundară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceleași norme stipulează că efectivul minim de personal pentru turele de exploatare de la centralele nuclearoelectrice trebuie să includă, pentru fiecare reactor: a) un dispecer șef de tură/operator principal cameră de comandă, autorizat de CNCAN; b) doi operatori cameră de comandă, autorizați de CNCAN pentru operarea din camera de comandă principală; c) un operator desemnat pentru operarea din camera secundară de comandă.
Însă CNCAN intenționează să legifereze posibilitatea ca regulile menționate mai sus să nu fie aplicate în cazul centralelor cu reactoare modulare.
″Pentru centralele nuclearoelectrice echipate cu reactoare modulare, care sunt operate dintr-o cameră de comandă comună pentru mai multe reactoare, aplicabilitatea cerințelor (menționate mai sus – n.r.) (…) va fi analizată și revizuită în procesul de autorizare, iar efectivele specifice de personal vor fi stabilite prin limitele și condițiile din autorizație, ținând cont de proiectul centralei, gradul de automatizare, analizele și evaluările de securitate nucleară, procedurile de operare la urgență, ingineria factorului uman și experiența de reglementare și de exploatare la nivel internațional″, scrie într-un proiect de ordin al CNCAN.
Potrivit unui raport din mai 2021 al omoloagei din SUA a CNCAN, US Nuclear Regulatory Commission (NRC), o centrală NuScale cu până la 12 reactoare modulare a câte 72 MW fiecare poate fi operată în condiții de siguranță, dintr-o cameră unică de comandă, cu un efectiv minim de personal de 3 operatori. Instituția a recomandat totuși ca, cel puțin la început, o astfel de echipă de operare să fie completată cu personal ingineresc independent. Proiectul din România are în vedere construirea și operarea unei centrale NuScale cu numai 6 reactoare modulare.
CITEȘTE ȘI PCF Investment Banking a asistat Grupul Carmistin în conversia parțială în euro și majorarea cu 218 milioane de lei a creditului sindicalizat existent cu o valoare totală de 846 milioane de lei″Atragem totodată atenția că operatorii pot deveni excesiv de încrezători în operarea centralei de către interfața computerizată. Programele de training trebuie să includă exerciții de simulare cu defecțiuni parțiale mai complexe ale acestei interfețe, precum și cu avarierea completă a acesteia″, mai spun reglementatorii americani.
După cum a relatat Profit.ro, CNCAN a elaborat și un proiect de modificare a Legii nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare, care stipulează că instalațiile nucleare compuse din mai multe module identice, precum viitoarea centralaă de 6 mini-reactoare (SMR) NuScale de la Doicești, ar urma să fie autorizate în bloc de către Comisie, pentru numărul total de module, fără ca procedura de autorizare să fie derulată pentru fiecare modul în parte.
CITEȘTE ȘI Lider de la Berlin, reticent față de intenția Germaniei de a trimite tancuri Leopard în UcrainaÎn august anul trecut, directorul general al NuScale, John Hopkins, a declarat în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului că un lucru bun pentru proiectul companiei din România este că reglementatorii români de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date″ de la instituția omoloagă din SUA, NRC.
În septembrie 2022, CNCAN și NRC au încheiat la Viena un Acord privind schimbul de informații tehnice și cooperarea în domeniul securității nucleare, care ″reflectă angajamentul comun al celor două autorități pentru adaptarea cadrului de reglementare necesar din perspectiva introducerii pe piață a noului concept de reactoare modulare mici (reactoare de generație IV)″, potrivit Guvernului.