Rezistența pe piața de energie costă mult: concernul elvețian Axpo, controlat de mai multe cantoane, varsă peste 10 milioane euro în subsidiara românească

Rezistența pe piața de energie costă mult: concernul elvețian Axpo, controlat de mai multe cantoane, varsă peste 10 milioane euro în subsidiara românească
scris 7 aug 2017

Concernul energetic elvețian Axpo, controlat de mai multe cantoane din regiunea de nord-est a Elveției și de companiile de utilități deținute de acestea, a decis să majoreze de aproape 17 ori capitalul social al subsidiarei sale românești de furnizare și trading de energie electrică și gaze naturale, Axpo Energy, respectiv cu 50 milioane lei, de la 3,19 la 53,19 milioane lei.

Anterior, în luna mai, elvețienii au hotărât prelungirea până în 2019 a unei facilități de credit în valoare de 29 milioane euro contractate de Axpo Energy de la UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Axpo Energy SA, controlată de grupul elvețian printr-o divizie înregistrată în Luxemburg, Axpo International, avea capitaluri proprii negative încă de la finalul anului 2015. În perioada de 3 ani dintre 2014 și 2016 inclusiv, compania românească a cumulat pierderi totale de peste 84 milioane lei, cele mai mari în 2015 – 42,36 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Campanie Europol, cu ilustrate de vară pentru cei mai căutați infractori din Europa: \ CITEȘTE ȘI FOTO Campanie Europol, cu ilustrate de vară pentru cei mai căutați infractori din Europa: "Dragi infractori, nu mai fugiți de lege. Poliția vă vrea în țară, vara asta!”

Anul trecut, Axpo Energy, și-a redus minusul anual la 3,47 milioane lei, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut doar marginal, cu 1,4%, la 471,49 milioane lei.

Grupul-mamă elvețian Axpo a terminat anul fiscal 2015-2016 (încheiat la 30 septembrie 2016, potrivit legislației elvețiene) cu venituri totale de 5,41 miliarde franci elvețieni, în scădere cu 7,6% față de anul anterior, și cu o pierdere de 1,25 miliarde CHF, cu peste 26% mai mare decât în exercițiul financiar precedent, cauzată de reducerea amplă a prețurilor la energie pe piețele europene în perioada respectivă și de decizia băncii centrale a Elveției de a plafona cursul de schimb al monedei naționale față de euro.

Axpo Energy SA România este activă și pe piețele de tranzacționare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, precum și pe cea locală românească de certificate verzi, deși nu este producător de energie regenerabilă.

Guvernul intervine prin ordonanță și restituie șoferilor taxa auto. Când le vor fi dați banii înapoi CITEȘTE ȘI Guvernul intervine prin ordonanță și restituie șoferilor taxa auto. Când le vor fi dați banii înapoi

Compania era la finalul anului trecut al șasea furnizor independent de energie electrică din România, cu o cotă de piață de 2,47%, și al unsprezecelea în clasamentul general, care îi include și pe marii furnizori de ultimă instanță din grupurile Electrica, Enel, CEZ și E.ON, potrivit datelor ANRE, poziție pe care și-a pierdut-o însă după criza de pe piața de energie din ianuarie 2017, în urma căreia mai mulți furnizori de top au intrat în insolvență sau chiar în faliment, neputând face față majorărilor dramatice de prețuri de pe piața spot.

De altfel, Axpo Energy este unul dintre principalii creditori ai unui astfel de furnizor, Arelco Power, al cărui faliment a fost aprobat în mai, cu o creanță de 10,7 milioane lei.

"Creditorul Axpo Energy România SA solicită o analiză mai amănunțită a cauzelor care au dus la apariția stării de insolvență (a Arelco Power – n.r.). Consideră oportun să se analizeze dacă organele de conducere și control ale debitoarei au acționat cu minim de prevedere și au încheiat contracte pe termen lung care să asigure derularea eficientă a activității. Se cere administratorului judiciar să analizeze actele întreprinse de debitoare în ultimii doi ani, care  s-ar putea încadra în noțiunea de acte frauduloase", se arată într-un document din primăvară al administratorului judiciar al Arelco Power.

Guvernul introduce regulile de plată defalcată a TVA, cu obligații pentru firme CITEȘTE ȘI Guvernul introduce regulile de plată defalcată a TVA, cu obligații pentru firme

În prezent, piețele de energie electrică din România traversează din nou un moment de criză. Prețul energiei pe piața spot a bursei OPCOM a ajuns la finalul săptămânii trecute la un nivel record de 570 lei/MWh, de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut și cel mai mare de pe toate piețele europene la acel moment. Ministerul Energiei a anunțat că a transmis Consiliului Concurenței semnale și suspiciuni privind posibile înțelegeri abuzive între producătorii de energie și că a discutat situația și cu ANRE, Autoritatea angajându-se să facă o analiză a situației și să propună eventuale metode de intervenție în piață. Chiar și guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a arătat preocupat de fenomen.

Axpo Energy s-a remarcat în 2013 pe bursa de energie OPCOM după ce a încheiat un contract de cumpărare de energie pe o perioadă neobișnuit de lungă, fără precedent pentru piața locală, de nu mai puțin de 10 ani, cu producătorul de energie regenerabilă Long Bridge Milenium SRL, care deține un parc fotovoltaic în județul Giurgiu. Prețul inițial de cumpărare a fost stabilit la 150 lei/MWh, contractul dintre cele două firme prevăzând că acesta urmează să fie indexat anual, în funcție de evoluția cotațiilor de pe OPCOM. De asemenea, Axpo Energy a fost, pe piața românească, unul dintre pionierii ofertelor "la pachet" de energie electrică și gaze pentru clienții finali.

Grupul-mamă elvețian Axpo operează peste 100 de centrale de producție de electricitate, în special hidrocentrale, un parc eolian offshore în sectorul german al Mării Nordului și rețele de distribuție de energie, pe lângă activitățile de furnizare și trading. De asemenea, concernul are o participație de 5% la proiectul conductei internaționale de gaze naturale Trans-Adriatic Pipeline (TAP), proiectată să pornească de la frontiera turco-greacă și să traverseze Grecia, Albania și Marea Adriatică, ajungând până în Italia. Ceilalți acționari ai TAP sunt SOCAR, BP, Snam, Fluxys și Enagas.

viewscnt
Afla mai multe despre
axpo energy
axpo
arelco power
pret energie electrica
scumpire energie electrica
majorare pret energie
opcom
pzu
piata spot energie
ministerul energiei
anre
mugur isarescu