Guvernul a avizat cadrul legal care permite vânzarea ELCEN către Primăria Capitalei

Guvernul a avizat cadrul legal care permite vânzarea ELCEN către Primăria Capitalei
scris 4 aug 2017

Guvernul a avizat, astăzi, cadrul legal prin care pachetele de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic pot fi transferate cu titlu oneros către primării, pentru a permite vânzarea ELCEN către Primăria Capitalei. Profit.ro a anunțat anterior că, pentru această tranzacție, Guvernul introduce derogări de la prevederea din legislația privatizării potrivit căreia nu pot cumpăra acțiuni la o societate de stat persoanele juridice române de drept public. Dacă va cumpăra ELCEN, Primăria va trebuia să preia și obligațiile rezultate din împrumuturile contractate de companie cu garanția statului, aflate acum în sarcina Executivului. 

Transferul pachetelor de acțiuni va fi realizat cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

Urmărește-ne și pe Google News

Ø Unitatea administrativ-teritorială să fi solicitat, în baza hotărârii consiliului local sau consiliului general al municipiului București, transferul pachetului de acțiuni deținut de către statul român, prin Ministerul Energiei, la societățile producătoare de agent termic;

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ø Pot solicita transferul pachetului de acțiuni unitățile administrației publice teritoriale pentru care nu a fost deschisă procedura de insolvență în condițiile legii;

Ø Efectuarea unei analize tehnic-economice care să cuprindă justificarea operațiunii și efectele acesteia;

Ø Transferul se efectuează cu respectarea normelor naționale și comunitare în materie de ajutor de stat și concurență;

Ø Să fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care acțiunile transferate sunt grevate de sarcini/garanții, precum și în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentă a acțiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situația înstrăinării acțiunilor;

EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul

Ø Preluarea de către unitățile administrativ-teritoriale și a eventualelor obligații financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societăți producătoare de agent termic.

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune oferte și achiziționa întreg pachetul de acțiuni deținut de către statul român prin Ministerul Energiei la societățile producătoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertă de vânzare către unitatea administrativ-teritorială care a solicitat transferul.
Prețul de ofertă al pachetului de acțiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, ale cărui servicii vor fi chiziționate de Ministerul Energiei.

Prețul acțiunilor poate fi plătit integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, pe o perioadă de maxim 5 ani cu plata unui avans de minim 30% din prețul acțiunilor.

În situația plății în rate a acțiunilor, pentru garantarea diferenței de preț, unitatea administrativ-teritorială are obligația să constituie garanții imobiliare și sau mobiliare care să reprezinte cel puțin 120% din valoarea respectivă sau ipotecă mobiliară asupra acțiunilor care fac obiectul contractului.

Elementele principale ale contractului de vânzare-cumpărare trebuie aprobate de Guvern.

La finalul lunii iunie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de compania de stat Romgaz, controlată de minister, la ELCEN. Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz – restul de 2,5%.

 

Proiectul reglementează în general transferul de acțiuni de producători de energie termică pentru populație de la Ministerul Energiei la primării, nefiind "dedicat" explicit cazului ELCEN. Ministerul mai controlează și alți producători de energie termică, cum ar fi Electrocentrale Constanța și Complexul Energetic Hunedoara.

Plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75%. Fără o soluție de creștere artificială a salariului brut și cu păstrarea impozitului pe venit, salariul mediu net s-ar diminua cu până la 22% CITEȘTE ȘI Plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75%. Fără o soluție de creștere artificială a salariului brut și cu păstrarea impozitului pe venit, salariul mediu net s-ar diminua cu până la 22%

Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului.

Tot Firea spunea la finalul lunii iunie că prețul de cumpărare va fi plătit de bugetul local al Capitalei în rate, eșalonate pe 5 ani. Guvernul nu este însă la fel de generos și vrea ca ratele să se poată întinde pe o perioadă de cel mult 3 ani. Mai mult, în caz de plată eșalonată, Primăria Capitalei va trebui să dea un avans de 30% din prețul total. În varianta vânzării integrale a ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor, asta ar însemna o obligație de plată imediată pentru Primărie de circa 214,7 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
ministerul energiei
primaria capitalei
gabriela firea
cgmb
caldura
apa calda
sistem centralizat de incalzire
energie termica