Reacția populistă a guvernului Ungariei la majorarea prețurilor la electricitate: propune CE reglementarea în continuare la nivel național a prețurilor pentru consumatorii finali

Reacția populistă a guvernului Ungariei la majorarea prețurilor la electricitate: propune CE reglementarea în continuare la nivel național a prețurilor pentru consumatorii finali
scris 4 aug 2017

Prețurile ridicate la electricitate înregistrate în ultimele săptămâni pe piețele spot din Ungaria și România nu au întârziat să producă reacții populiste. Dacă în România unii furnizorii au solicitat Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) instituirea unei politici de control al prețurilor pe piața en-gros, oficialitățile maghiare susțin reglementarea în continuare de autoritățile naționale a prețurilor facturate către consumatorii finali (de pe piața retail).

Joi, în Ungaria și România au fost înregistrate cele mai ridicate prețuri la energie de pe piața spot, 124,04 euro/MWh,cu un euro peste cele din Italia și Slovenia,unde miercuri fuseseră atinse niveluri record pentru perioada de vară,de 150 de euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Secretarul de stat responsabil pentru afaceri energetice al ministerului Dezvoltării Naționale de la Budapesta, András Aradszki, a declarat că Ungaria, alături de alte state europene, susține reglementarea în continuare a prețurilor practicate pentru consumatorii finali de către autoritățile naționale, recunoscând totodată că Bruxelles-ul se opune acestei propuneri.

Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România CITEȘTE ȘI Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România

În opinia sa, reglementarea în continuare a prețului energiei electrice pe piața de retail nu afectează piața electricității, nu încalcă tratatele UE și ideea de uniune energetică. Competiția ar trebui păstrată pe piața en-gros și nu pe cea a consumatorilor finali, susține oficialul maghiar.

Potrivit agenției maghiare MTI, printre celelalte state care se opun liberalizării integrale a pieței energiei electrice de retail se mai numără Franța și Slovacia, cel din urmă aflându-se pe aceeași piață regională cu Ungaria, fiind interconectat și cu Cehia și România. De altfel, și în Slovacia, prețurile din ultimele zile s-au situat la niveluri similare celor din România și Ungaria.

Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia CITEȘTE ȘI Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia

Oficialul maghiar a mai remarcat faptul că, între 2010 și 2015, prețul energiei electrice furnizate consumatorilor finali a crescut în toate statele în care au fost liberalizate,în timp ce în Ungaria, prețul unui KWh, încă reglementat, este unul dintre cele mai reduse din Europa.

Reacția populistă a guvernului Ungariei la majorarea prețurilor la electricitate: propune CE reglementarea în continuare la nivel național a prețurilor pentru consumatorii finali

Budapesta se află pe locul al cincilea în rândul capitalelor europene cu cel mai redus preț al electricității facturat consumatorilor casnici, de 12,5 eurocenți/KWh. Sofia este capitala europeană cu cel mai mic preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, urmată de București. În luna aprilie, prețul unui KWh se situa în capitala României de 11,1 eurocenți, în timp ce în capitala Bulgariei acesta era de 10,7 eurocenți. Pe locul al treilea și al patrulea se situează două capitale baltice, Vilnius și Tallin.

Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei CITEȘTE ȘI Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei

Budapesta mai este îngrijorată și de discriminările de taxare și reglementare de care dă dovadă Comisia Europeană în tratarea diferiților producători de energie cu emisii reduse de carbon, în special cele dintre producătorii de energie nucleară și de energie regenerabilă. Aradszki afimă că aceasta este o restricționare a dreptului statelor de a-și alege mix-ul de resurse energetice.

Și Ministerul Energiei din România a anunțat joi, în contextul prețurilor ridicate înregistrate pe piața spot, că a transmis Consiliului Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
ungaria
românia