Reactorul 1 de la centrala nucleară Cernavodă a revenit în producție

Reactorul 1 de la centrala nucleară Cernavodă a revenit în producție
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iul 2024

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu putere instalată de 700 MW, deconectată vineri seară de la sistemul energetic național (SEN), a fost reconectată și a reînceput producția de energie electrică.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată la sistemul energetic național după o deconectare automată survenită în seara zilei de 19 iulie 2024. Incidentul nu a avut niciun impact asupra securității nucleare. Reconectarea s-a realizat conform procedurilor aplicabile, în condiții de siguranță, fără a afecta securitatea nucleară, personalul sau populația″, a transmis joi operatorul centralei, compania de stat Nuclearelectrica, puțin înainte de ora 10 dimineața.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Inside Out 2 - filmul de animație cu cele mai mari încasări din istorie CITEȘTE ȘI VIDEO Inside Out 2 - filmul de animație cu cele mai mari încasări din istorie
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Reactorul 1 s-a deconectat automat de la SEN în seara zilei de 19 iulie 2024, din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fară impact asupra securității nucleare. Potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica, repornirea unității 1 fusese estimată inițial pentru dimineața zilei de duminică, 21 iulie.

Următorul termen luat în considerare a fost luni, 22 iulie, ora 18, cu posibilitate de prelungire a întreruperii în funcționare până marți, 23 iulie, la aceeași oră.

Încă o noapte în care a fost emis mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. Locuitorii au fost avertizați cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, în aproperea graniței cu Ucraina CITEȘTE ȘI Încă o noapte în care a fost emis mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. Locuitorii au fost avertizați cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, în aproperea graniței cu Ucraina

Următoarele deadline-uri succesive luate în calcul au fost ora 18:00 a zilei de miercuri, 24 iulie, respectiv ora 8:00 a zilei de joi, 25 iulie.

În momentul redactării acestei știri, cele 2 unități de la Cernavodă produc energie la puterea de 934 MW.

Deconectarea intempestivă accidentală a reactorului 1 a survenit într-o perioadă în care, oricum, România nu reușește să-și asigure necesarul de consum de electricitate din producția internă și este nevoită să importe constant cantități semnificative, în special la vârful de consum de seară, pe fondul caniculei persistente.

viewscnt
Afla mai multe despre
unitatea 1 cernavodă
reactorul 1 cernavodă
importuri energie
scumpire energie