Societatea mixtă RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas, din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, a semnat astăzi contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești, dezvoltat cu tehnologia americanilor de la NuScale, controlați de conglomeratul industrial texan Fluor.
Semnarea contractelor fusese aprobată de AGA SNN la finalul săptămânii trecute. Înțelegerile au fost semnate acum în marja Forumului Ministerial al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), care se desfășoară la Palatul Parlamentului din Capitală.
Contractele au fost semnate de către CEO-ul RoPower Nuclear, Melania Amuza, și șeful diviziei de LNG și Energie Electrică al Fluor, Pierre Bechelany.
″Este un pas major pe care România îl face în direcția realizării acestui proiect, marcând continuarea unei colaborări strategice cu Fluor, o companie cu experiență globală în proiecte industriale mari. Proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa. Acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA)″, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit contractelor, studiul va fi efectuat de către Fluor, cu NuScale drept subcontractor. Acesta este vital pentru a se putea avansa către o posibilă decizie finală de investiție în proiect, a cărui finalizare și punere în funcțiune este anticipată pentru finalul deceniului.
Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, românii se pregătesc deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei, etapă programată după decizia finală de investiție.
Studiul va avea ca rezultat, printre altele, estimarea costurilor construirii, montării și punerii în funcțiune a centralei SMR de 462 MW de la Doicești cu o marjă de subestimare de 10%-30% și una de supraestimare de 10%-20%. Estimarea valabilă în prezent are acuratețe semnificativ mai mica, cu marjă de subestimare de 20%-50% și una de supraestimare de 15%-30%. Informația este confidențială pentru public, după cum a transmis SNN pentru Profit.ro.
″Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești. Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum și cu condițiile și specificațiile tehnice și comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și de securitate cibernetică și informatică. La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție″, au transmis RoPower Nuclear și SNN.
CITEȘTE ȘI Alertă aeriană în nordul județului Tulcea – Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de granițăÎn noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei.
Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.
CITEȘTE ȘI Insectele devastează recolta de fructe de cactus a Tunisiei, o sursă importantă de venituri pentru economia țăriiCu 2 zile în urmă, luni, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.
Consiliul de Administrație al RoPower Nuclear SA va putea decide, în limita valorii totale aprobate pentru etapele FEED faza 2, modificarea structurii bugetului contractelor aferente acestora, precum și alte modificări minore, în structura și conținutul acestor contracte, rezultate ca necesare în urma negocierilor dintre RoPower Nuclear SA și partenerii contractuali, cu încadrarea în bugetul total alocat și aprobat pentru proiect și corelat cu disponibilitatea resurselor de finanțare.
Împrumutul de la SNN, cu plafon majorat la 243 milioane dolari, va putea fi ulterior convertit în capital, luându-se în calcul inclusiv posibilitatea atragerii de noi acționari în cadrul RoPower Nuclear SA.
Compania mixtă are nevoie de bani în plus pentru etapa 2 a FEED, programată a fi finalizată în T4 2025, inclusiv costuri neprevăzute, pentru licența tehnologică din partea NuScale, precum și pentru alte costuri de inginerie și cheltuieli operaționale.