Operatorul telecom RCS&RDS, prezent pe piața furnizării de energie electrică, vrea să dezvolte o rețea proprie de distribuție în acest domeniu, solicitând în acest sens licența de la autoritatea de reglementare, care însă a respins demersul companiei.
Directorul de dezvoltare al RCS&RDS, Valentin Popoviciu, a declarat miercuri că afacerile operatorului vor crește în acest an față de 2015 și pe fondul veniturilor obținute din activitatea de disitribuție a energiei electrice, unde deja există o bază de clienți persoane juridice, care va fi completată în viitor și de consumatorii casnici.
“Intrarea pe piața energiei electrice vizează și distribuția, unde am făcut demersuri pentru a obține licența. Am cerut licența pentru două zone pilot din țară, una fiind în Oradea, am primit un răspuns preliminar de la ANRE, care interpretează într-un anumit sens demersul nostru. Noi vom continua pe căi legale să obținem această licență. Considerăm că legea și Constituția României ne permit să operăm și să dezvoltăm legal rețele de distribuție de energie electrică. Veți vedea într-un comunicat de presă mai multe detalii. Noi credem că pe zona de distribuție, la fel ca și pe piața de telecomunicații acum ceva vreme, prețurile din piață depășesc puterea de cumpărare a populației”, a afirmat Popoviciu.
El a adăugat că, în interpretarea companiei, legea din domeniul energiei electrice permite RCS&RDS să construiască rețele de distribuție.
“ANRE spune că este vorba de un monopol stabilit prin lege, care de fapt este unul natural. RCS&RDS va face demersurile legale pentru a obține dreptul de construi rețele de distribuție și a opera pe această piață”, a mai spus reprezentantul operatorului, care a evitat să dea mai multe detalii.
Construirea unei rețele va permite RCS&RDS să controleze costurile și să furnizeze consumatorilor un serviciu de distribuție mai eficient.
“Distribuția reprezintă 35-40% din costul total al energiei electrice furnizate clienților. Distribuția nu a evoluat într-un anumit sens în timp și credem că este loc de eficientizare”, susține Popoviciu.
RCS&RDS s-a autorizat la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM.
Compania RCS&RDS este controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, care deține prin intermediul mai multor firme mai multe parcuri fotovoltaice.
În 2014, compania a consemnat o cifră de afaceri de 2,31 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent, în timp ce pierderile au scăzut cu 5,2%, la 71 milioane de lei.