Rețeaua 4G a RCS&RDS va acoperi alte 15 orașe până la finele anului, plus Valea Prahovei și Brașov

Rețeaua 4G a RCS&RDS va acoperi alte 15 orașe până la finele anului, plus Valea Prahovei și Brașov

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 21 oct 2015

RCS&RDS va continua să extindă rețeaua de comunicații din generația a patra (4G), care va acoperi alte 15 orașe până la finele acestui an, plus localitățile din zonele Valea Prahovei și Brașov, a declarat directorul de dezvoltare al operatorului telecom, Valentin Popoviciu, într-o conferință.

“Din luna august a acestui an suntem posesorii unei licențe 4G și am lansat deja în 12 orașe servicii din generația a patra. Până la 15 noeimbrie vom avea o acoperire exterioară integrală în aceste orașe. Până în decembrie vom acoperi gradual alte 15 orașe și zonele Valea Prahovei și Brașov. Până la finele anului viitor, rețeaua 4G va fi prezentă în mare parte din mediul urban al României”, a spus Popoviciu.

Urmărește-ne și pe Google News

El a evitat să dea detalii despre numărul clienților RCS&RDS din zona telefoniei mobile, dar a menționat că peste 200.000 de clienți și-au portat numărul în rețeaua operatorului.

RCS&RDS a lansat, la 1 octombrie, servicii 4G  în 12 orașe, în baza unei licențe cumpărate de la 2K Telecom, firma fratelui deputatului Sebastian Ghiță.

Serviciile 4G sunt disponibile cu acoperire parțială pentru utilizatorii rețelei Digi Mobil din Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu și Timișoara, se menționa într-un comunicat al RCS&RDS remis Profit.ro la 1 octombrie.

Până la finele anului, conform operatorului, rețeaua 4G a RCS&RDS va acoperi și orașele Galați, Brăila, Bârlad, Lugoj, Baia Mare, Târgu Mureș, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin, Târgu Jiu, Reșița, Slatina, Hunedoara, Vaslui și Alexandria.

“Până în 2019, conform licenței, vom acoperi 98% din populația României cu rețeaua 3G în benzile de frecvențe de 900 si 2.100 MHz, care va fi completată cu acoperirea 4G”, a afirmat Popoviciu.

El a adăugat că RCS&RDS va investi pentru a cumpăra spectru suplimentar de frecvențe pentru a susține creșterea consumului de date mobile pe termen lung.

“RCS&RDS a participat la licitația organizată de ANCOM pentru licențele în benzile de frecvențe de 3,4 - 3,8 GHz. Vrem spectru suplimentar. În viitor nu va mai conta frecvența prin intermediul căreia vor fi furnizate serviciile către clienți. În următorii ani vom furniza clienților servicii cu viteze de acces ridicate prin intermediul mai multor frecvențe, prin agregarea acestora. Noi vrem să integram rețeaua 4G și rețeaua de fibră optică, pentru a asigura clienților viteza mari de acces la Internet și latențe reduse”, a spus directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

El a menționat că, ân ultimii 10 ani, operatorul a investi peste două miliarde de dolari în dezvoltarea și extinderea rețelei fixe.

Datele operatorului arată că, în frecvența de 900 MHz, operatorul are instalate în prezent un număr de 1.200 de antene (site-uri).

“Până la la finele acestui an sau începutul anului viitor vom încheia extinderea rețelei și vom avea peste 2.000 de antene (site-uri) pentru rețeaua 3G în frecvența de 900 MHz, care se va plia pe rețeaua de 2.100 MHz a operatorului”, a afirmat Popoviciu.

El a adăugat că RCS&RDS intențioează să continue contractul de roaming național încheiat cu Vodafone Romania, care va expira în aprilie 2016.

“Dacă nu ne vom înțelege cu Vodafone Romania, îi vom aborda pe ceilalți operatori”, a spus Popoviciu.

El a menționat că, în ciuda tarifelor scăzute practicate de operator, abonamentele RCS&RDS sunt profitabile.

Compania RCS & RDS este deținută de omul de afaceri Zoltan Teszari.

În 2014, compania a consemnat o cifră de afaceri de 2,31 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent, în timp ce pierderile au scăzut cu 5,2%, la 71 milioane de lei.

ANCOM a anunțat, în septembrie 2012, că operatorii Orange, RCS&RDS, Vodafone, Cosmote (în prezent Telekom România Mobile Communications) și 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.

Autoritatea de reglementare a scos la licitație drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date – pe o perioadă de 15 ani. O parte din spectrul cumpărat permite furnizarea de servicii telecom 4G.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs
retea
4g
extindere