Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a lansat o procedură de consultare a pieței pentru a contracta servicii de recrutare și selecție de forță de muncă în vederea angajării a peste 600 de persoane, pe toate nivelele ierarhice – Low, Middle și High – după ce a estimat că mai mult de 300 de angajați actuali vor îndeplini condițiile de pensionare în următorii 4 ani.
Problema pensionărilor și plecărilor din companie, inclusiv peste hotare, este una mai veche a Nuclearelectrica, după cum a relatat Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în toamna anului trecut, SNN atrăgea atenția că, la finalul lui 2020, avea ocupate doar 2.011 de posturi, dintr-un total aprobat de aproape 2.400, 209 salariați pensionându-se pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard, urmare a valorificării stagiilor de lucru în condiții deosebite și/sau speciale de muncă, cu preponderență în a doua jumătate a anului 2020, fiind înregistrate pensionări și în jurul vârstei de 55 ani și nefiind posibilă înlocuirea lor în timp scurt din cauza restricțiilor stării de alertă, dar și a nivelului de specializare al posturilor.
"În urma analizei raportului <Estimare impact grupe de muncă în calcul pensionare>, rezultă un număr de aproximativ 327 de persoane ce urmează să îndeplinească condițiile de pensionare în următorii 4 ani, conform stagiului de cotizare și perioadei suplimentare la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I și a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă", se arată acum în documentația procedurii de consultare a pieței.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigurePotrivit sursei citate, în anul 2022, numărul estimat de personal ce ar putea să își manifeste dorința de a ieși la pensie mai devreme decât varsta standard este de aproximativ 153 de persoane. Pentru anii următorii, estimările sunt de 62 de persoane (2023), 53 de persoane (2024) și 59 de persoane (2025). Cifrele estimative se bazează pe datele aferente lunii martie 2022.
Astfel, Nuclearelectrica vrea să angajeze până la 320 de oameni la categoria de nivel Low, din care cel mult 200 cu studii medii, în principal cu specializările mecanic, electric, operator nuclear, reparator mecanic/electric, automatist, contabil, sudor, referent de specialitate, technician și șofer, și maximum 120 cu studii superioare, cu specializările inginer, economist, chimist, expert în achiziții publice, referent de specialitate, analist programator și inginer de sistem.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriLa categoria de nivel Middle, SNN vrea să angajeze până la 200 de persoane cu studii superioare, mai ales cu specializările inginer principal/specialist, economist principal/specialist, expert în achiziții publice principal/specialist, auditor Intern, analist programator specialist, inginer de sistem specialist, expert, șef birou, șef serviciu, consilier juridic, șef proiect, șef program special, coordonator proiect/program special, inginer proiectant și diriginte de șantier.
În fine, la categoria High, se urmărește angajarea a maximum 100 de persoane cu studii superioare, pentru pozițiile de dispecer coordonator, dispecer șef tură, expert principal, șef departament, inginer șef și director.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un antreprenor în serie din Suedia, co-fondatorul rețelei de distribuție Volvo în România, „guru“ IT, vinde teren în București, fosta bază de autocamioane"SNN doreste să asigure personal competent și specializat pentru realizarea activităților din cadrul proiectelor sale de dezvoltare, inclusiv pentru sucursalele și filialele societății. De asemenea, SNN are ca scop creșterea capacității de răspuns pentru ocuparea posturilor din structura organizatorică a societății, a sucursalelor și filialelor SNN, pentru situația în care acestea devin vacante din cauza plecărilor neașteptate de personal", se precizează în document.
Nuclearelectrica, care a terminat anul trecut cu profit net de 1 miliard de lei, se numără printre companiile energetice de stat vitale pentru alimentarea cu energie electrică șa României și cu proiecte masive de investiții în derulare ce au fost scutite de obligația impusă în ianuarie de Guvern tuturor societăților de stat aflate pe plus, prin ordonanță de urgență, de a distribui anul acesta dividende în cuantum de minimum 90% din profitul contabil pe 2021 rămas după deducerea impozitului pe profit.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Elena Udrea a fugit din țară. A fost dată în urmărire.UPDATE A fost prinsă în altă țarăDecisive în acest sens au fost investițiile necesare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă, construirea reactoarelor 3 și 4, precum și construirea instalației de detritiere a centralei. Aceasta din urmă va fi finanțată inclusiv printr-un credit BERD de maximum 150 milioane euro, care va fi acordat sub condiția ca procentul distribuit sub formă de dividende de către Nuclearelectrica acționarilor săi să nu depășească 50%. Pentru 2022, Nuclearelectrica și-a propus un buget de investiții de aproape 703 milioane lei.
"În contextul proiectelor majore de investiții anterior arătate, decapitalizarea societății prin distribuirea unei cote procentuale ridicate de dividende poate afecta realizarea proiectelor investiționale strategice ale Societății Naționale Nuclearelectrica SA, din perspectiva șanselor de finanțare/cofinanțare cu contribuții proprii. Practica la nivel mondial arată că apetitul investitorilor instituționali, cât și al mediului bancar, pentru finanțarea proiectelor din industria nucleară este unul destul de redus, astfel încât o abordare prudentă impune încercarea de maximizare a surselor proprii de finanțare ale societății, unul dintre instrumentele folosite în acest sens fiind și adoptarea unei politici de distribuire a dividendelor echilibrată, coroborat cu constituirea, din profitul obținut de societate și nerepartizat acționarilor sub formă de dividende, a unor rezerve financiare ale societății, destinate acestui scop (acoperirea contribuțiilor proprii ale societății la finanțarea obiectivelor majore de investiții ale acesteia)", a precizat Guvernul.