Producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate locale de încălzire pentru populație și produc, în cogenerare, și energie electrică vor fi scutiți de supraimpozitul de 80% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea angro a curentului electric produs la prețuri de peste 450 lei/MWh, potrivit unei modificări la recenta OUG cu măsuri împotriva scumpirilor la energie și gaze aprobate de senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a camerei superioare a Parlamentului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, vor fi scutite de supraimpozitare "companiile care furnizează servicii publice de termice care produc energie electrică prin cogenerare", conform unui amendament votat de Comisie și inclus în raportul pe fond asupra proiectului legii de aprobare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, relevă date analizate de Profit.ro.
Printre beneficiarii acestui amendament se numără cei mai mari producători de agent termic din țară, precum Electrocentrale București (ELCEN), CET Iași, CET Craiova sau CET Govora.
OUG nr. 27/2022 prevede că, de la 1 aprilie 2022, toți producătorii de energie electrică sunt supraimpozitați cu 80% pe veniturile suplimentare constând în diferența pozitivă dintre prețul mediu lunar efectiv de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, înmulțită cu cantitățile lunare vândute, de la supraimpozitare fiind exceptate doar capacitățile de producție de energie puse în funcțiune după intrarea în vigoare a ordonanței. Anterior, de suprataxă erau scutiți producătorii din surse fosile, inclusiv cogenerare, precum și cei pe bază de biomasă.
Un alt amendament admis în Comisia de la Senat privește facturarea consumului de energie și gaze.
"Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis", este textul acestuia.
CITEȘTE ȘI Meta vrea să creeze o monedă virtuală pentru metavers, pe care angajații companiei o numesc „Zuck Bucks”Proiectul de lege de aprobare a OUG va merge acum la vot în plenul Senatului, cu aceste amendamente incluse.
Și Guvernul a redactat un proiect de modificare a ordonanței, despre care Profit.ro a scris aici, aici, aici și aici.