Profitul Engie în România a urcat în primul semestru. Temperaturile scăzute de la începutul anului au mărit livrările de gaze

Profitul Engie în România a urcat în primul semestru. Temperaturile scăzute de la începutul anului au mărit livrările de gaze
scris 30 iul 2017

Grupul francez Engie, acționarul majoritar al uneia dintre cele două companii care domină industria de distribuție și furnizare de gaze naturale în România, a obținut au profit semestrial în creștere pe piața locală, în contextul în care temperaturile scăzute din primele luni ale anului s-au reflectat în creșterea volumelor livrate.

Engie România, controlată de grupul francez omonim, care deține o participație de 51% la companie, este, alături de E.ON, unul dintre jucătorii principali din industria de distribuție de gaze naturale pe piața locală. Compania distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 19.000 de kilometri, în 19 județe din sudul României și București.

Urmărește-ne și pe Google News

În primul semestrul al acestui an, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) obținut de grupul francez în România a crescut cu 13 milioane de euro comparativ cu aceeași perioadă din 2016 (echivalentul a circa 16%), la 96 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al grupului francez.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Europa (excluzând Franța și Benelux), EBITDA calculat în bază organică (excluzând impactul cursului valutar și alte elemente), a crescut cu 16,2%, la 378 de milioane de euro.

Potrivit Engie, creșterea organică a rezultatelor în Europa s-a datorat implementării programului de reducere a costurilor, denumit Lean, performanțelor producătorului de energie First Hydro din Marea Britanie și creșterii volumelor distribuite în România, pe fondul temperaturilor scăzute din primul trimestru.

La nivel de grup, Engie a raportat un profit net de 1,3 miliarde de euro, în creștere cu 3,5% față de primul semestru din 2016. Veniturile grupului au însumat 33 de miliarde de euro, fiind cu 1,6% peste cele de acum un an. EBITDA  a scăzut cu 0,1%, la 5 miliarde de euro, deși a crescut cu 4% în bază organică.

Alături de grupul francez omonim, printre acționarii Engie România se mai numără statul român, cu o participație de 37%, și Fondul Proprietatea, care deține 12% din acțiuni.

Luna aceasta, Fondul Proprietatea a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România pentru recuperarea daunelor cauzate companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, grupul francez Engie, în perioada 2011-2015.

În replică, Engie România a transmis că respinge acuzațiile și că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea română și statutul societății.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gaze
profit
distributie
e.on