Guvernul a elaborat un proiect de OUG cu măsuri care reglementează condițiile în care Ministerul Energiei își poate vinde către autoritățile locale participațiile la producătorii de energie termică ce alimentează sistemele municipale de încălzire centralizată. Proiectul derogă de la legislația în vigoare privatizării pentru a permite transferul Electrocentrale București (ELCEN), operatorul celor 4 CET-uri care furnizează agent termic pentru RADET, către municipalitatea Capitalei.
Draftul de act normativ a fost elaborat după ce, la finalul lunii trecute, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de compania de stat Romgaz, controlată de minister, la ELCEN. Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz – restul de 2,5%.
Proiectul reglementează în general transferul de acțiuni de producători de energie termică pentru populație de la Ministerul Energiei la primării, nefiind "dedicat" explicit cazului ELCEN. Ministerul mai controlează și alți producători de energie termică, cum ar fi Electrocentrale Constanța și Complexul Energetic Hunedoara.
CITEȘTE ȘI Plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75%. Fără o soluție de creștere artificială a salariului brut și cu păstrarea impozitului pe venit, salariul mediu net s-ar diminua cu până la 22%Astfel, pentru a permite tranzacția, Guvernul derogă de la prevederea din legislația privatizării potrivit căreia nu pot cumpăra acțiuni la o societate de stat persoanele juridice române de drept public, societățile comerciale la care statul român ori o autoritate a administrației publice locale române deține mai mult de 33% din totalul acțiunilor sau un grup de investitori având ca membru o astfel de persoana juridică.
Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului.
Acum, însă, proiectul de OUG menționat prevede că Ministerul Energiei va înainta un preț de ofertă potențialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. "Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", stipulează draftul de act normativ.
CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Avem 14 nume pe lista neagră a firmelor care participă la lucrările de investițiiTot Firea spunea la finalul lunii trecute că prețul de cumpărare va fi plătit de bugetul local al Capitalei în rate, eșalonate pe 5 ani. Guvernul nu este însă la fel de generos și vrea ca ratele să se poată întinde pe o perioadă de cel mult 3 ani. Mai mult, în caz de plată eșalonată, Primăria Capitalei va trebui să dea un avans de 30% din prețul total. În varianta vânzării integrale a ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor, asta ar însemna o obligație de plată imediată pentru Primărie de circa 214,7 milioane lei.
"În situația plății în rate a prețului acțiunilor, pentru garantarea diferenței de preț, unitatea administrativ teritorială are obligația să constituie garanții imobiliare sau mobiliare care să reprezinte cel puțin 120% din valoarea respectivă. Ministerul Energiei poate accepta ca, pentru garantarea diferenței de preț, unitatea administrativ teritorială să constituie ipotecă mobiliară asupra acțiunilor care fac obiectul contractului", prevede proiectul de OUG.
Ministerul Energiei ține să precizeze că transferul, către primării, de pachete de acțiuni la producători de energie termică pentru populație se va face cu titlu oneros, adică, potrivit definiției juridice, fiecare parte va procura celeilalte un avantaj numai în schimbul unui alt avantaj echivalent. De asemenea, transferul este condiționat de efectuarea unei analize tehnico-economice care să cuprindă justificarea operațiunii și efectele acesteia.
CITEȘTE ȘI Marea Britanie ar putea avea nevoie de trei ani de tranziție după Brexit, apreciază HammondPentru vânzare mai este necesar "să fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care acțiunile transferate sunt grevate de sarcini/garanții, precum și în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentă a acțiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situația înstrăinării acțiunilor", dar și "preluarea de către unitățile administrativ-teritoriale și a eventualelor obligații financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat, ale respectivei societăți producătoare de agent termic".
La finalul anului trecut, ELCEN mai avea un singur credit în derulare contractat cu garanția statului, cu un sold de 23,5 milioane euro. Creditul a fost luat în 2012, suma totală inițială împrumutată fiind atunci de 113 milioane euro Atât înainte, cât și după intrarea în insolvență a companiei în toamna lui 2016, unele rate bancare ale ELCEN au fost achitate de la bugetul de stat, iar în situația transferului către PMB, bugetul local al Capitalei ar fi cel care va efectua aceste plăți, dacă va fi nevoie.
Astfel, pe 27 decembrie 2016, Ministerul Finanțelor Publice i-a plătit ELCEN, ca garant, o rată la creditul Societe Generale, în sumă de circa 4,7 milioane euro. Motivul a fost lipsa de lichidități a companiei, iar MFP s-a subrogat ulterior în drepturile de creditor ale băncii franceze la masa credală a ELCEN. În raportul anual pe 2015 al ELCEN se arată că, în acel an, bugetul de stat a plătit rate bancare ale ELCEN în sumă totală de peste 42 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Donald Trump va fi personaj într-un desen animat produs de prezentatorul de televiziune Stephen ColbertCu tot cu creditul de la Societe Generale, ELCEN datora în total băncilor, la finalul anului trecut, suma de 220,8 milioane lei. Datoriile totale ale ELCEN, la 31 decembrie 2016, se cifrau la 2,18 miliarde lei, din care 911 milioane lei bugetului de stat și 933 milioane lei la furnizori.
Ultima evaluare a ELCEN a fost efectuată în 2013. Trebuie precizat că, atunci, nu a fost evaluată compania cu tot cu business-ul său, ci doar bunurile acesteia, respectiv terenurile, construcțiile, instalațiile, echipamentele, mijloacele de transport, mobilierul și birotica. Valoarea totală rezultată a fost de circa 2,98 miliarde lei.
Aceasta nu este echivalentă cu valoarea companiei ca atare la acea dată, pentru că nu au fost luate în calcul situația financiară și operațională a acesteia, fluxurile de numerar, creanțele și datoriile. În plus, între timp, ELCEN a intrat în insolvență. Mai mult, doar terenurile au fost evaluate prin raportare la piață, care și ea s-a schimbat de atunci, iar restul activelor au fost evaluate la prețul de cost/înlocuire, minus uzura.