Producția internă de gaze a scăzut cu 12%, după ce atinsese un nivel anual record

Producția internă de gaze a scăzut cu 12%, după ce atinsese un nivel anual record
scris 25 oct 2023

Producția zilnică de gaze a atins niveluri record pentru acest an numai câteva zile, marți scăzând cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG).

Marți, potrivit datelor Transgaz, companiile din România au produs doar 21,6 milioane mc de gaze (echivalent a 232 GWh), după ce duminică, așa cum a anunțat Profit.ro, extrăseseră un nivel record al acestui an, de peste 24,5 milioane mc (sau 263,25 GWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Surse din piață au precizat pentru Profit.ro că reducerea producției interne cu aproximativ 3 milioane mc sau 12% este rezultatul intrării în revizie pentru 3-4 zile a exploatărilor BSOG.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Recent, șeful BSOG, Marc Beacom, a anunțat la Profit Energy.forum disponibilitatea companiei de a-și majora producția cu 25% și să o și vândă la preț reglementat.

VIDEO Profit Energy.forum 2023 – Mesajul industriei energetice românești: E suficientă presiunea războaielor externe, nu avem nevoie și de incertitudinea legislativă locală. În ultimii 5-6 ani, “încălzirea globală ne-a salvat” CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum 2023 – Mesajul industriei energetice românești: E suficientă presiunea războaielor externe, nu avem nevoie și de incertitudinea legislativă locală. În ultimii 5-6 ani, “încălzirea globală ne-a salvat”

Producția actuală a BSOG este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția anuală de vârf este de puțin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG dorește să crească producția cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depășit toate așteptările și nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piața din România așteaptă aprobări de la autoritățile de reglementare, încă din 2022.

Pe 20 octombrie, cel de-al doilea producător autohton, OMV Petrom, a finalizat revizia zăcământului de Hurezani, revizie programată care a durat 10 zile. În această perioadă producția internă a fost redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 15% din actualul nivel al producției interne.

În prezent, dacă producția ar fi la cote maxime, producția zilnică din România ar acoperi consumul intern, care a crescut de la 170 GWh/zi în urmă cu o lună la aproximativ 260 GWh/zi.

GRAFICE România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa. Importator net din Ungaria CITEȘTE ȘI GRAFICE România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa. Importator net din Ungaria

Problema este că în zilele cu consum relativ mai scăzut, producătorii autohtoni și/sau furnizorii care achiziționează gaze de la ei nu mai pot înmagazina, gradul actual fiind chiar superior capacității de depozitare totale raportate de Romgaz, de 101,5% din capacitatea totală, ca urmare a programului de investiții efectuat de Romgaz.

Pe 23 octombrie, România avea înmagazinate 34,37 TWh de gaze, care acoperă aproximativ o treime din consumul mediu anual intern.

Singurul buffer al acestora rămâne exportul, însă și în statele din jur nivelul înmagazinării este tot de aproximativ 100%. Ucraina este singurul stat cu capacități de depozitare disponibile.

Ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, prețurile gazelor de pe piețele spot au coborât la începutul lunii sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

Nou termen de finalizare a preluării Enel de către PPC CITEȘTE ȘI Nou termen de finalizare a preluării Enel de către PPC

Odată cu sporirea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacului Hamas din Israel dar și a introducerii de către Sofia a unei taxe de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria, prețurile au început să crească atât pe piețele europene, cât și pe cea autohtonă.

Dacă pe 6 octombrie prețul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) coborâse la 137,6 lei/MWh (27,7 euro), în numai 9 zile, acesta s-a apreciat cu aproape 50%, ajungând la 203 lei/MWh (40,88 euro/MWh), record al ultimelor 6 luni.

Prețul mediu de vânzare a gazului cu livrare în ziua de miercuri, 25 octombrie, a fost de 200,7 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
bsog
producție internă
hurezani
omv petrom