Cotațiile petrolului au revenit pe scădere, întrerupând un raliu de trei zile declanșat de întreruperea transporturilor comerciale în Marea Roșie.
În jurul orei 15:20 (ora României), petrolul Brent era cotat la 78,14 dolari/baril la bursa ICE Futures din Londra, în scădere cu 1,9% față de referința de miercuri. Petrolul WTI consemna un declin de 2,1%, până la 72,69 dolari/baril.
"Reapariția primei de risc geopolitic pentru petrol a devenit notabilă, însă atenția centrală a pieței rămâne fermă asupra dinamicii durabile și fluctuante a cererii și ofertei", a comentat Stephen Innes, director general la SPI Asset Management, într-o notă citată de MarketWatch.
CITEȘTE ȘI Amenzi ANRE de 1% din cifra de afaceri pentru furnizori de energie acuzați că au ″mușcat din cașcavalul″ cantităților primite centralizat la preț reglementat de 450 lei/MWhMai mulți transportatori au suspendat livrările prin Marea Roșie după o serie de atacuri cu drone și rachete lansate de militanții houthi, susținuți de Iran, în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Statele Unite au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că o coaliție navală va acționa pentru a opri atacurile.
Prețurile petrolului au crescut miercuri pentru a treia ședință consecutivă și au închis tranzacțiile la cel mai ridicat nivel din 30 noiembrie, dar s-au retras de la maximele zilei, după publicarea raportului săptămânal al Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA).
Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,9 milioane de barili săptămâna trecută, depășind estimările analiștilor, în timp ce producția internă a urcat la un nivel record de 13,3 milioane de barili, potrivit datelor EIA.
Pe lângă îngrijorările legate de cererea de petrol din China, piața se confruntă cu temerile privind cererea internă provocate de raportul EIA de miercuri, apreciază Innes.