Încă 3 companii energetice de stat vor fi scutite de la aplicarea prevederilor așa-numitei ″Legi a austerității″ nr. 296/2023, după ce anterior existase OK-ul pe exceptarea de la aceasta a Complexului Energetic Valea Jiului, cel care a preluat recent activele funcționale energetice și industriale ale termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan în contul ștergerii de datorii bugetare de peste 1 miliard de lei ale Complexului Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență de peste 7 ani.
Acum, au fost scutite Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică din Capitală, Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țară, și Electrocentrale Craiova, care asigură agentul termic pentru sistemul centraalizat de încălzire din municipiul doljean.
În cazul ELCEN, printre argumente s-a numărat datoria restantă de aproape 700 milioane lei a Companiei Municipale Termoenergetica (CMTEB), operatorul sistemului centralizat de încălzire din București controlat de municipalitate, față de producătorul de energie termică, reprezentând contravaloarea livrărilor din perioada martie – octombrie 2023. ″(…) principala cauză a acumulării acestei datorii, în valoare de 692.664.662,81 lei, o reprezintă pierderile induse de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică înregistrate de către CMTEB, ce nu au fost achitate integral de către Municipiul București″.
În plus, ELCEN a ieșit din insolvență în februarie anul acesta, nu are datorii restante la bugetul general consolidat și nici la furnizori sau alți creditori, are programe de investiții implementate conform graficelor de execuție, nu are înregistrate pierderi contabile anterioare și nu înregistrează pierderi contabile curente.
Pentru toate cele 3 companii energetice de stat exceptate de la ″Legea austerității‵ s-a adus ca argument faptul că unele dintre prevederile acesteia cu privire la limitarea veniturilor și beneficiilor de natură salarială contravin contractelor colective, dar și individuale de muncă, evidențiindu-se existența unui risc de apariție a unor conflicte de muncă.
‵Organizațiile sindicale reprezentative și semnatare ale Contractului colectiv de muncă, respectiv Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate ,,UNIVERS", Federația Națională Mine Energie, Federația Sindicatelor Libere și Independente “ENERGETICA”, Federația Sindicatelor Libere și Independente PETROL – ENERGIE solicită exceptarea societății de la aplicarea parțială a prevederilor Legii nr. 296/2023 referitoare la tichetele de masă și voucherele de vacanță, întrucât impactul social deosebit, precum și situația de incertitudine determinată de actualul context legislativ, planul de restructurare al societății și condițiile dificile de muncă în care își desfășoară activitatea salariații societății pot să genereze conflicte majore de muncă‵, se menționează, de exemplu, în memorandumurile de exceptare a Complexului Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova.