Prețurile petrolului, în scădere cu până la 8%, pe fondul pesimismului privind revenirea economiilor

Prețurile petrolului, în scădere cu până la 8%, pe fondul pesimismului privind revenirea economiilor
scris 11 iun 2020

Cotațiile petrolului au scăzut abrupt pe piețele internaționale joi, înregistrând cel mai amplu declin zilnic din ultima lună  și jumătate, în contextul creșterii stocurilor în SUA și al estimărilor pesimiste privind recuperarea economiei americane și mondiale în urma pandemiei de coronavirus.

În jurul orei 19:00 (ora României), petrolul Brent era cotat la 38,86 dolari/baril, în scădere cu 6,88% raportat la prețul de miercuri. Cotația petrolului WTI, de referință pe piața americană, era în scădere cu 8,23%, la 36,34 dolari/baril.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile “aurului negru” consemnează cel mai amplu declin zilnic începând cu 27 aprilie.

Guvernul ia în calcul subvenționarea de către consumatori pe facturi a stocării de energie electrică CITEȘTE ȘI Guvernul ia în calcul subvenționarea de către consumatori pe facturi a stocării de energie electrică

“Amenințarea supraofertei și diminuarea așteptărilor privind evoluția cererii scufundă abrupt prețurile petrolului”, spune analistul Edward Moya de la Oanda, citat de MarketWatch.

Potrivit acestuia, riscurile privind declanșarea unui al doilea val de contagiune cu noul coronavirus “strivesc” speranțele legate de o redresare stabilă a economiei globale, speranțe care au alimentat cererea de petrol în ultimele săptămâni.

“Problema supraofertei nu va dispărea curând, având în vedere că stocurile de petrol din SUA cresc la niveluri record”, a adăugat analistul Oanda.

Administrația americană pentru Informații în Energie (EIA) a anunțat, miercuri, că stocurile de petrol s-au majorat cu 5,7 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 5 iunie, până la 538,1 milioane de barili, în condițile în care analiștii estimau un declin săptămânal de 3,2 milioane de barili.

Tot miercuri, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a estimat că economia mondială se va contracta cu 6% până la 7,6% în 2020 din cauza crizei provocate de pandemie, cel mai semnificativ declin pe timp de pace din ultimii 100 de ani.

Banca centrală americană a prezentat, de asemenea, o viziune pesimistă asupra economiei SUA, estimând o scădere a PIB de 6,5% în ritm anual și o rată a șomajului de 9,3%.

Principalii indici bursieri de la New York se depreciau cu 2,6% până la 4,2% în jurul orei menționate. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis sesiunea de astăzi cu un declin de 4,1%, după ce ieri a coborât cu 2,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii petrol
preturi petrol
stocuri petrol sua
eia
oecd
economia globala
coronavirus
perspective
supraoferta
decalaj cerere oferta