Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, în urma retragerii Repsol

Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, în urma retragerii Repsol
scris 11 iun 2020

OMV Petrom va prelua o participație de 42,86% din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, și nu una de doar 30%, în cazul în care tranzacția cu compania mamă, deja anunțată, se va finaliza, în urma deciziei guvernului bulgar de a aproba transferul participației deținute de Repsol către ceilalți doi parteneri, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria. Totodată, licența de explorare a fost extinsă cu doi ani, urmând a expira pe 15 mai 2022.

La începutul lunii februarie, directorul financiar al principalului producător de petrol și gaze din România, Alina Popa, a anunțat că OMV Petrom urmează să plătească OMV Exploration & Production aproximativ 27 de milioane de euro pentru achiziționarea părților sociale deținute la OMV Offshore Bulgaria, compania care deține participația austriecilor în perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria.

Urmărește-ne și pe Google News

Rămâne de văzut dacă prețul se va modifica, ținând cont de faptul că participația OMV Offshore Bulgaria, care va fi preluată de OMV Petrom, s-a majorat de la 30% la 42,86%.

Schimbare de strategie a Exxon? Americanii nu numai că nu mai vând, dar cumpără participații la zăcăminte offshore! Ce se întâmplă cu Neptun Deep CITEȘTE ȘI Schimbare de strategie a Exxon? Americanii nu numai că nu mai vând, dar cumpără participații la zăcăminte offshore! Ce se întâmplă cu Neptun Deep

“Deși contractul a fost semnat, tranzacția nu a fost încă încheiată, fiind condiționată de îndeplinirea anumitor condiții suspensive. În consecință nu plătit niciun preț deocamdată”, preciza, la acea vreme, oficialul OMV Petrom.

Potrivit unui comunicat al companiei, tranzacția ar urma să fie finalizată la mijlocul acestui an.

În urma aprobării vânzării de către Repsol a participației sale de 30% în proiect, Total E&P Bulgaria, care este și operator, va deține o participație de 57.14%, iar OMV Offshore Bulgaria (implicit OMV Petrom, dacă se va realiza tranzacția cu compania mamă), 42.86%.

Potrivit presei bulgare, cele două companii intenționează să investească 3,3 milioane euro în operațiuni de explorare în următorii doi ani.

Prima sondă de explorare, Polshkov-1, a fost forată de acest joint venture în 2016. A urmat forajul altor două sonde de explorare în 2017 (Rubin 1) și 2018 (Melnik 1). Se vor efectua studii geologice și geofizice cu scopul de a identifica noi ținte pentru forajul de explorare.

OMV Petrom este deja prezent în Bulgaria, prin activitățile de distribuție carburanți sub brandul OMV.

În 2012, Guvernul Bulgariei a acordat licența pentru perimetrul de explorare Han Asparuh aflat în vestul Mării Negre unui consorțiu format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%).

Perimetrul este poziționat în apropierea perimetrului Neptun Deep din România și are o suprafață de 14.220 km pătrați și ape cu o adâncime de peste 2.000 de metri.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
bulgaria
offshore
repsol