Prețurile petrolului au crescut, fiind pe cale să întrerupă o serie de patru sesiuni consecutive de pierderi, pe fondul speculațiilor privind posibilitatea ca OPEC+ să prelungească sau să aprofundeze tăierile de producție la reuniunea din această săptămână.
Scăderea producției de țiței din Kazahstan, din cauza unei furtuni care a întrerupt transporturile maritime, a amplificat îngrijorările legate de ofertă și a trimis referința Brent peste pragul de 80 de dolari/baril.
Alianța OPEC+, formată din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și o serie de producători din afara ei, în frunte cu Rusia, urmează să organizeze joi o reuniune ministerială online, pentru a discuta obiectivele de producție pentru 2024.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Discuțiile vor fi dificile și este posibilă o prelungire a acordului anterior mai degrabă decât reduceri mai mari ale producției, au declarat patru surse OPEC+ pentru Reuters.
Un posibil compromis ar putea implica acceptarea de către Angola și Nigeria a unor obiective de producție reduse pentru câteva luni, dacă ar fi însoțite de reduceri similare ale țintelor de producție în celelalte țări, spune analistul Carsten Fritsch de la Commerzbank.
"Potrivit delegaților, Arabia Saudită cere cote de producție mai mici din partea celorlalte țări OPEC+. În timp ce Kuweit a semnalat că ar fi dispusă să facă acest lucru, unele țări se pare că se opun oricărei astfel de măsuri", a precizat acesta.
Prețurile țițeiului s-au prăbușit săptămâna trecută, când OPEC+ a amânat data inițială a reuniunii sale, din cauza unor divergențe privind obiectivele de producție pentru producătorii africani.
În jurul orei 17:40 (ora României), petrolul Brent se aprecia cu 1,7%, la 81,24 dolari/baril. Petrolul WTI consemna un avans de 1,84%, până la 76,24 dolari/baril.
Cele mai mari câmpuri petroliere din Kazahstan își vor reduce producția zilnică combinată de petrol cu 56% din 29 noiembrie, după ce o furtună puternică a întrerupt transportul maritim al țițeiului din Marea Neagră, a declarat marți Ministerul kazah al Energiei.
Ministerul a precizat că nu este clar când se va normaliza situația, deși se așteaptă ca vremea să devină mai calmă până pe 30 noiembrie.
Terminalul maritim al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), prin care Kazahstanul își exportă cea mai mare parte a țițeiului, inclusiv către rafinăriile din România, a suspendat luni încărcările de petrol din cauza furtunilor, care au continuat și marți.
Prețurile sunt susținute în tranzacțiile de astăzi și de scăderea dolarului în fața unui coș de valute, precum și de așteptările privind reducerea stocurilor de țiței din SUA.
Analiștii estimează că stocurile au scăzut cu circa 2 milioane de barili săptămâna trecută. Institutul American de Petrol (API) își va publica estimările astăzi, înaintea raportului guvernamental de miercuri.