Prețurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel din 2019, ca urmare a efectului măsurilor OPEC de reducere a producției și a sancțiunilor americane împotriva Venezuelei, relatează Reuters.
Cotația petrolului Brent a urcat la 63,37 dolari pe baril, maximul acestui an, după un avans de 3% în ședința precedentă, scrie News.ro.
Prețul petrolui WTI, de referință pe piața americană, a crescut la rândul său la cel mai ridicat nivel din acest an, de 55,68 dolari pe baril, continuând evoluția ascendentă din ședința anterioară, când a urcat cu 2,73%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Efectul livrărilor mai mici ale OPEC a fost completat de scăderea numărului de platforme petroliere funcționale din SUA și sancțiunile americane impuse vânzărilor dew petrol ale Venezuelei.
”În timp ce producția de petrol a Venezuelei a crescut luna trecută, noile sancțiuni mericane ar putea duce la scăderea ofertei globale de țiței cu 0,5%-1%”, a spus Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.
Sancțiunile vor limita drastic tranzacțiile cu petrol dintre Venezuela și alte țări și sunt similare cu cele impuse Iranului anul trecut, potrivit experților care au analizat informațiile publicate de Departamentul Trezoreriei.
Livrările de petrol ale OPEC au consemnat în ianuarie cea mai mare scădere din ultimii doi ani.
În Rusia, în schimb, declinul producției a fost sub cel asumat de Moscova în acordul cu OPEC, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerul rus al Energiei. Astfel, producția de petrol a scăzut în ianuarie cu numai 35.000 de barili pe zi comparativ cu octombrie 2018, la 11,38 de milioane de barili pe zi.
Ministrul rus al Energiei a afirmat că Rusia va reduce producția cu 50.000 de barili pe zi față de luna octombrie, care este considerată bază de referință în acordul cu OPEC. Rusia s-a angajat că reducă producția de petrol cu un total de 230.000 de barili pe zi, raportat la luna octombrie.