În așteptarea gazelor românești din Marea Neagră, Ungaria vrea să importe LNG din Italia, alături de Slovenia

În așteptarea gazelor românești din Marea Neagră, Ungaria vrea să importe LNG din Italia, alături de Slovenia
scris 3 feb 2019

Ungaria și Slovenia au formulat o ofertă comună pentru a beneficia de finanțare europeană pentru interconectarea rețelelor lor de transport al gazelor naturale, astfel încât Ungaria să poată importa gaze naturale lichefiate (LNG) din Italia, a anunțat sâmbătă ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este o preocupare esențială a Ungariei, a indicat oficialul ungar. Date fiind incertitudinea privind construirea unui terminal LNG în Croația, faptul că oferta de preț a Croației este mult peste prețul pieței, precum și incertitudinea privind momentul când companiile din industria de gaze americane și austriece vor putea începe extracția gazelor din zăcămintele submarine ale României, Ungaria trebuie să-și creeze noi surse de aprovizionare cu gaze, a explicat ministrul Peter Szijjarto.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, Szijjarto declarase că amânarea de către ExxonMobil și OMV Petrom a deciziei finale de investiție în proiectul offshore de extracție de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre constituie o "problemă uriașă" pentru Ungaria, arătând că, în acest context, solicitarea autorităților americane ca Ungaria să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie și să își reducă dependența de Rusia este blocată de mai multe state aliate din Uniunea Europeană și NATO și respingând criticile potrivit cărora Budapesta încearcă să strângă legăturile cu Moscova.

Salariul mediu net în Capitală a crescut cu peste 12% în primele 11 luni ale anului trecut, la 3.552 lei CITEȘTE ȘI Salariul mediu net în Capitală a crescut cu peste 12% în primele 11 luni ale anului trecut, la 3.552 lei

O variantă, a spus el sâmbătă, este importul de gaze naturale lichefiate aduse în porturile italiene, problema fiind însă că Ungaria nu și-a construit încă infrastructura care să-i permită achiziția de LNG direct din Italia.

Acesta este motivul pentru care Ungaria și Slovenia au semnat acordul anunțat, ministrul ungar subliniind că, prin interconectarea rețelelor de transport al gazelor naturale din cele două țări, Ungaria va putea să importe gaze din Italia. Discuțiile privind capacitatea interconectorului ce va lega aceste două rețele sunt în desfășurare, a mai menționat el.

Peter Szijjarto a adăugat că o decizie a Consiliului European în această chestiune este așteptată în primăvară.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
lng
gaze naturale lichefiate
neptun deep
omv petrom
exxonmobil
anrm
gaze naturale marea neagra
legea offshore