Cotațiile petrolului au crescut cu până la 2,3% vineri, pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor de țiței din Orientul Mijlociu, după ce presa a relatat că un petrolier iranian de stat a fost lovit de rachete în apropiere de Arabia Saudită.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Petrolierul Sabiti, deținut de National Iranian Tanker Company (NITC), operatorul care administrează flota de nave petroliere a Iranului, a fost atins vineri de două tiruri de rachetă, la Marea Roșie, la aproximativ 100 de kilometri distanță de portul saudit Jeddah, cauzând o scurgere de petrol, potrivit AFP, citată de News.ro.
Potrivit unui comunicat al NITC, două explozii la coca navei “au fost cauzate, probabil, de tiruri de rachetă”. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit.
CITEȘTE ȘI Tranzacție-monstru cu acțiuni Romgaz. Piața însă abia se mișcă la votul în Parlament pentru căderea Guvernului. Investitorii s-au maturizat, spune un brokerIncidentul de vineri intervine pe fondul unei înfruntări dure între Iran, pe de o parte, și Arabia Saudită și Statele Unite, pe de altă parte.
Prețul petrolului Brent a urcat cu până la 2,3% în urma informațiilor, atingând un maxim intraday de 60,46 dolari/baril. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) s-a scumpit cu 2,2%, până la un maxim de 54,74 dolari/baril.
În jurul orei 11:30, barilul de Brent se tranzacționa la 60,38 dolari, în urcare cu 2,17% față de referința de joi, în timp ce petrolul WTI era cotat la 54,67 dolari/baril, în creștere cu 2,1% față de referință.
“Vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare reprezintă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește aproape toate câmpurile petroliere din Orientul Mijlociu, iar traderii continuă să acopere primele de risc la aprovizionare”, a comentat analistul Stephen Innes de la AxiTrader, citat de Reuters.
Tensiunile din Orientul Mijlociu au escaladat după atacurile cu drone de luna trecută asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită. Atacurile a fost revendicat de gruparea pro-iraniană Houthi din Yemen, însă Riadul și Washingtonul au acuzat Iranul că s-ar fi aflat în spatele acestora.