Contractul de tranzit al gazelor rusești către statele din Balcani, rută cunoscută drept Coridorul Trans-Balcanic, dintre Transgaz și Gazprom, a fost prelungit cu 3 luni, până la finalul acestui an.
Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu
Vestea bună pe termen scurt este că Transgaz va mai încasa tarife de tranzit considerabile până la finalul anului, contractul, care expira la începutul lunii octombrie, fiind de tipul "ship or pay”.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Vestea proastă este că, probabil, decizia Gazprom de a prelungi contractul doar până la finalul acestui an arată intenția gigantului rus de a stopa în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat tranzitul gazelor prin Coridorul Trans-Balcanic și implicit prin Ucraina, în favoarea utilizării prelungirii Turkstream în Bulgaria.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gazprom a trimis încă de la începutul acestui an Guvernului bulgar o scrisoare oficială în care l-a informat că, începând cu luna ianuarie 2020, tranzitul gazului pe coridorul Trans-Balcanic va fi stopat, cel puțin pe relația cu Turcia.
“Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA și Societatea cu răspundere limitată OOO „Gazprom Export” din Federația Rusă au convenit prelungirea contractului de transport gaze naturale pe teritoriul României cu încă 3 luni de zile, până la data de 31 decembrie 2019. Această prelungire a duratei contractului permite asigurarea continuității serviciilor de transport al gazelor naturale din Federația Rusă spre Turcia, Grecia și alte state din sud-estul Europei”, precizează comunicatul companiei românești.
Comunicatul este ambiguu, ținând cont că în primul raport în primul raport de rating emis pentru Transgaz la mijlocul lunii iulie, agenția de evaluare Fitch preciza că în acest an expiră doar contractul de rezervare pentru Isaccea-Negru Vodă 2, cel pentru Isaccea-Negru Vodă 3 urmând a expira în 2023.
Comunicatul Transgaz nu face nicio referire la vreuna dintre conducte, lăsând să înțeleagă că la 31 decembrie va expira întregul contract de furnizare a gazelor pe Coridorul Trans-balcanic.
Un indiciu că Gazprom a decis să nu mai utilizeze exclusiv nici conducta Isaccea-Negru Vodă 3 pentru a alimenta cu gaze statele din Balcani (preferând Turkstream) este lansarea de către Transgaz și Bulgartransgaz a unei consultări publice privind organizarea de licitații comune de rezervare de capacități pe cele 2 conducte, în prezent rezervate exclusiv de Gazprom.
Totuși, pentru a nu avea probleme cu gigantul rus, în condițiile în care contractul pentru cea de-a treia conductă expiră în 2023, Transgaz "precizează faptul că acordul de Interconectare se va încheia sub condiția suspensivă a întrunirii tuturor elementelor care să permită SNTGN TRANSGAZ SA să își exercite atribuțiile și responsabilitățile așa cum sunt prevăzute în acord, cum ar fi, dar fără a se limita la, încetarea sau amendarea contractelor istorice în vigoare la data prezentului anunț".
În prima jumătate a acestui an, deși volumul de gaze transportat pe Isaccea-Negru Vodă s-a redus considerabil, Transgaz a raportat venituri din activitatea de transport internațional mai mari cu 6,58%, de la 159,9 milioane lei în primele două trimestre ale anului trecut la 170,4 milioane lei.
Veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom, iar programul de investiții al companiei este ambițios, însă prezintă totodată risc de execuție, estima agenția de evaluare financiară Fitch în raportul din iulie.
Fără să vrea, Fitch a răspuns în locul Transgaz unor întrebări adresate companiei de Profit.ro, dezvăluind datele la care expiră contractele de tranzit cu Gazprom (2019 în cazul Isaccea-Negru Vodă 2 și 2023 în cazul Isaccea-Negru Vodă 3) și faptul că acestea sunt de tipul "ship or pay".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul balticLa finalul lunii martie, Profit.ro a adresat mai multe întrebări companiei legate de posibilitatea stopării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, respectiv România. Transgaz a răspuns după două luni, la majoritatea întrebărilor, inclusiv cele legate de tarifele de tranzit și perioada contractuală, cu formula "având în vedere faptul că aceste contracte comerciale sunt confidențiale, clauzele acestora nu pot fi făcute public".
Potrivit Fitch, în pofida reducerii la jumătate față de anul trecut a cantității de gaz care a tranzitat Isaccea-Negru Vodă 2 și 3, Transgaz a taxat Gazprom cu aceeași sumă ca și în 2018. Afirmațiile Fitch sunt susținute și de raportul financiar al Transgaz, unde veniturile din tranzitul internațional sunt puțin mai mari ca cele de anul trecut, ca urmare a evoluției cursului de schimb.