Peste jumătate din energia produsă în prima jumătate a anului a fost “verde”, însă nu ca urmare a soarelui și vântului

Peste jumătate din energia produsă în prima jumătate a anului a fost “verde”, însă nu ca urmare a soarelui și vântului
scris 17 aug 2023

Peste 56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost “verde”, în creștere cu 9 procente față de ponderea din aceeași perioadă a anului trecut. Însă nu energia produsă din sursele regenerabile (eoliene și fotovoltaice), care a scăzut, a contribuit la această evoluție, ci creșterea spectaculoasă a producției de energie hidro, care s-a majorat de la 7,6 TWh în perioada ianuarie-iunie 2022, la 11 TWh în prima jumătate a acestui an.

Producția de energia din surse regenerabile (solare și eoliene) a scăzut de la 5,2 TWh în prima jumătate a anului trecut la 4,8 TWh în primele două trimestre ale acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat definitiv arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, cu miză de aproape jumătate de miliard de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat definitiv arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, cu miză de aproape jumătate de miliard de dolari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Producția de energie nucleară a rămas relativ constantă (4,8 TWh în ianuarie-iunie 2022 și 4,9 TWh în aceeași perioadă a acestui an), în timp ce cea de energie termo a scăzut spectaculos, de la 9,4 TWh la 7,5 TWh.

La această evoluție a contribuit revizia centralei electrice de la Brazi operată de OMV Petrom, care s-a prelungit cu două luni, centrala fiind închisă în 4 din primele 6 luni ale anului.

Profit.ro a anunțat că prelungirea reviziei centralei electrice de la Brazi a majorat costurile implicate de aceasta de la 150 milioane lei, cât estimase OMV Petrom inițial, la 200 milioane lei.

Când crede ministrul Energiei că ar putea fi instalate primele centrale eoliene în Marea Neagră. ”Avem un potențial imens, pe care nu-l vom exploata integral probabil niciodată.” CITEȘTE ȘI Când crede ministrul Energiei că ar putea fi instalate primele centrale eoliene în Marea Neagră. ”Avem un potențial imens, pe care nu-l vom exploata integral probabil niciodată.”

În pofida nefuncționării centralei de la Brazi, producția de energie a României s-a majorat în primul semestru cu 5%, de la 27 TWh în prima jumătate a anului trecut la 28,3 TWh, în timp ce consumul intern net s-a redus cu 8,6%, de la 27,8 TWh la 25,4 TWh.

“Consumul de energie electrică a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 5,68% în luna februarie, respectiv 11,61% în luna ianuarie. Scăderea consumului în trimestul I a fost influențată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general, peste normele climatologice”, explică operatorul sistemului Energetic Național, Transelectrica.

Ca urmare a scăderii consumului și majorării producției, importul de energie aproape s-a înjumătățit, de la 3,2 TWh la 1,8 TWh, în timp ce exporturile aproape că s-au dublat, de la 2,5 TWh la 4,7 TWh.

Comparativ cu intervalul ianuarie - iunie 2022, fluxurile fizice de export au crescut cu Bulgaria (+1,15 TWh), cu Ungaria (+0,3 TWh), Ucraina (+0,3 TWh) și cu Moldova (+0,9 TWh) și au scăzut pe granița cu Serbia (-0,4 TWh), în timp ce fluxurile fizice de import cu Serbia au crescut (+0,2 TWh) și au scăzut cu Bulgaria (-1 TWh), Ungaria (-0,2 TWh) Ucraina (-0,4 TWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
energie
solară
eoliană
hidro
termo
nucleară