Actualul guvern finlandez vrea să facă neatractivă migrația ilegală către țara nordică, mai demult considerată un paradis liberal. Modificarea legii furnizării de asistență medicală este doar o metodă pe care amenință să o folosească. Furnizarea de asistență medicală pentru migranți în Finlanda este amenințată, deoarece prim-ministrul Peterri Orpo încearcă să anuleze legislația care solicită tuturor autorităților locale să ofere asistență medicală gratuită tuturor migranților – inclusiv celor fără acte – din întreaga țară, scrie infomigrants.net.
Legea a fost introdusă la începutul anului, de predecesorul său; cu toate acestea, guvernul de coaliție al lui Orpo, care include Partidul finlandez de extremă dreapta, vrea să lase decizia de a continua această politică în seama fiecărui orașe în parte, arată G4Media.
Astfel, tratarea pentru orice afecțiune a migranților care nu au dreptul legal de a se afla în țară ar urma să fie finanțată din bugetele individuale ale orașelor, pentru a nu împovăra sistemul public de sănătate.
Pe lângă migranții fără acte, schimbarea i-ar afecta și pe cei care au epuizat toate opțiunile de a solicita azil, precum și pe alți cetățeni UE care locuiesc în Finlanda de mai mult de 90 de zile, dar nu și-au reglementat șederea.
Acest lucru li s-ar aplica mai ales cetățenilor din România sau Bulgaria, care au comunități considerabile de expați în țară.
Obținerea accesului la sistemul public de sănătate finlandez este, totuși, adesea un proces dificil și extrem de birocratic, care poate dura luni sau, în unele cazuri, chiar ani de zile – chiar și pentru cetățenii UE.
CITEȘTE ȘI Noul plan al Germaniei pentru expulzarea imigranților „tolerați pe termen lung”Dar propunerea de a anula legea asistenței medicale face parte dintr-un set de propuneri juridice concepute în principal pentru a face migrația în Finlanda mai puțin atractivă.
Alte măsuri depuse ca parte a acestei noi direcții guvernamentale includ reducerea accesului la serviciile sociale și la beneficiile sociale pentru migranți.
Finlanda dorește, de asemenea, să exploreze opțiunile de deportare într-o țară terță a migranților fără acte, dacă aceștia nu se pot întoarce în țara lor de origine.
Cu toate acestea, unele orașe din Finlanda au promis că vor menține serviciile medicale disponibile pentru toți migranții. Capitala Finlandei, Helsinki, este unul dintre locurile ce par decise să intre în coliziune cu guvernul național.
CITEȘTE ȘI E-mail intern - Soros se va retrage sau va pune punct unei mari părți din munca sa în UEAcest lucru cu atât mai grav cu cât primarul din Helsinki aparține aceluiași partid ca și prim-ministrul, formațiunea fiind denumită în plan local Kokoomus. Viceprimarul Daniel Sazonov a declarat într-un interviu pentru Euronews că, chiar și în cadrul Kokoomus, „există opinii diferite” cu privire la astfel de probleme, adăugând că este „datoria” lui să asigure servicii pentru întreaga populație din Helsinki – inclusiv pentru migranții fără acte.
„Aceste posibile modificări ale legislației vor însemna, desigur, că bugetele serviciilor sociale, departamentelor de asistență medicală și de salvare din Helsinki vor trebui să plătească aceste servicii din buzunarul nostru”, a clarificat el, subliniind că sunt rezonabile costurile asociate și că Helsinki poate face față.
Între timp, mișcarea guvernului de a modifica asistența medicală pentru migranți a atras, de asemenea, critici din partea Asociației Medicale Finlandeze.
CITEȘTE ȘI VIDEO Taifunul Lan a lovit Japonia. Sute de curse aeriene anulate, sute de mii de persoane trimise la adăpost„Intenția guvernului este în totală contradicție cu faptul că a anunțat, de asemenea, că va lucra cu hotărâre pentru a promova egalitatea și nediscriminarea în societate”, a spus consilierul asociației în domeniul sănătății, Lauri Vuorenkoski.
Între timp, au apărut și întrebări cu privire la motivația reală pentru anularea furnizării de asistență medicală pentru migranții fără acte, deoarece Finlanda are o populație relativ mică de refugiați și migranți și gama de servicii puse la dispoziția migranților este destul de limitată. Potrivit sistemului clinic gratuit din Helsinki, cele mai frecvente afecțiuni care aduc migranții la consultații includ durerile de cap, durerile de spate, afecțiunile pielii, hipertensiunea arterială și monitorizarea diabetului, toate fiind servicii la prețuri accesibile.
Scepticii spun că prim-ministrul Peterri Orpo nu face decât să-i mulțumească pe membrii de extremă dreapta ai guvernului său de coaliție și baza lor de alegători. Un sondaj de opinie comandat de ziarul Helsingin Sanomat a arătat că sprijinul pentru coaliția guvernamentală a rămas constant.