OPEC+ prelungește reducerile mari ale producției de petrol până în 2025

OPEC+ prelungește reducerile mari ale producției de petrol până în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

OPEC+ a convenit duminică să extindă majoritatea reducerilor mari ale producției de petrol pentru 2024, dar să înceapă să le elimine treptat în 2025, deoarece grupul încearcă să susțină piața pe fondul creșterii lente a cererii globale, dobânzilor ridicate și creșterii producției rivale din SUA, transmite Reuters.

Prețurile petrolului se tranzacționează aproape de 80 de dolari pe baril, sub ceea ce au nevoie mulți membri OPEC+ pentru a-și echilibra bugetul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Îngrijorările legate de creșterea lentă a cererii în China, principalul importator de petrol, au afectat prețurile, alături de creșterea stocurilor de petrol din economiile dezvoltate.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri mari de producție de la sfârșitul anului 2022.

Membrii OPEC+ reduc în prezent producția cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5,7% din cererea globală.

Reducerile includ 2 milioane bpd de către toți membrii OPEC+, prima rundă de reduceri voluntare de către nouă membri, de 1,66 milioane bpd, și a doua rundă de reduceri voluntare de către opt membri, de 2,2 milioane bpd.

OPEC+ a prelungit prima rundă de reduceri până la sfârșitul anului 2025, de la sfârșitul lui 2024, a spus grupul într-un comunicat.

De asemenea, a fost de acord să extindă cea de-a treia rundă de reduceri voluntare în trimestrul al treilea din 2024, au declarat surse OPEC+, adăugând că mai multe detalii sunt în curs de elaborare.

Țările care au făcut reduceri voluntare în turul doi sunt Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman, Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și Gabon. Aceleași țări, cu excepția Gabonului, au participat la a treia rundă.

De asemenea, grupul a fost de acord să aloce Emiratelor Arabe Unite o cotă de producție mai mare, de 3,5 milioane bpd, în 2025, în creștere față de nivelul actual de 2,9 milioane.

OPEC+ a amânat, de asemenea, termenul limită pentru o evaluare independentă a capacităților de producție ale membrilor săi până la sfârșitul lunii noiembrie 2025 din iunie 2024.

Cifrele vor fi folosite ca îndrumări pentru nivelurile de producție de referință din 2026.

OPEC+ va organiza următoarea sa întâlnire pe 1 decembrie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
pret petrol
productie petrol