Rusia relaxează condițiile privind vânzările de valută ale exportatorilor, pentru contractele în ruble

Rusia relaxează condițiile privind vânzările de valută ale exportatorilor, pentru contractele în ruble
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

Guvernul rus a relaxat condițiile privind vânzările obligatorii de valută străină ale exportatorilor, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor este plătită în ruble, potrivit modificărilor aduse unui decret guvernamental, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a semnat în octombrie decretul prin care se impune reintroducerea controalelor de capital, care afectează zeci de companii din industria combustibilului, energiei, metalelor, chimiei, lemnului și cerealelor, pentru a susține rubla, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Moneda rusă era sub presiunea ieșirilor de capital și a ofertei limitate de valută străină.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
FOTO Kaufland retrage un produs, suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland retrage un produs, suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes

În aprilie, măsurile de control al capitalului au fost prelungite cu un an.

Anumiți exportatori ruși au fost obligați să depună nu mai puțin de 80% din câștigurile în valută străină la băncile rusești și apoi să vândă cel puțin 90% din aceste venituri pe piața internă în termen de două săptămâni.

Potrivit unei modificări aduse unui decret guvernamental, semnat la 30 mai, comisia guvernamentală pentru investiții străine ar putea renunța la cerințele de vânzare în valută pentru companii, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor externe sunt decontate în ruble.

Banca centrală și-a exprimat de mult timp îndoielile cu privire la eficacitatea controalelor, fiind în dezacord public cu guvernul cu privire la această problemă.

Controalele au fost introduse pe măsură ce rubla a depășit pragul de 100 de unități în raport cu dolarul, iar autoritățile au încercat să reia controlul asupra pieței valutare.

Rubla se tranzacționează acum aproape de 90 de unități pentru un dolar.

Guvernul a susținut că aceste condiții reduc riscul de depreciere a rublei. Banca centrală consideră că ratele ridicate ale dobânzilor, de 16%, și veniturile mari din exporturi au avut un impact mai mare în susținerea rublei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sanctiuni
exporturi
rubla