Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut estimările privind redresarea solidă a cererii de țiței în acest an, condusă de China și SUA, deși a avertizat cu privire la incertitudinile privind evoluția pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, a prognozat OPEC. Este a doua lună consecutivă în care OPEC își menține previziunile, scrie Agerpres.
Raportul vine după o redresare mai slabă decât se estima în primul semestru din 2021, iar OPEC avertizează asupra "incertitudinilor semnificative" privind pandemia, cum ar fi noile variante.
"Redresarea economiei mondiale a fost întârziată din cauza creșterii numărului de infecții și a reintroducerii restricțiilor în economiile importante, inclusiv în zona euro, Japonia și India. Per ansamblu, redresarea PIB-ului global și a cererii de petrol își extind ritmul în semestrul doi", se arată în raportul lunar al OPEC.
OPEC a menținut estimarea sa privind creșterea economiei globale la 5,5% în 2021, în cazul în care impactul pandemiei "va fi ținut în mare parte sub control" în a doua parte a anului.
La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacționa peste nivelul de 72 de dolari, înaintea publicării raportului. Prețul a crescut anul acesta cu 39%, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) că cererea de petrol va depăși oferta semestrul doi din 2021 și a reducerii producției.
Luna trecută, OPEC+ a anunțat că și în iulie va continua majorarea graduală a producției de țiței, pe fondul așteptărilor privind îmbunătățirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.
"Eforturile OPEC+ au ajutat substanțial la reechilibrarea pieței", apreciază Organizația Statelor Exportatoare de Petrol.