Ministrul Energiei: Unii furnizori de energie acționează în continuare speculativ. Piața trebuie să fie liberă, dar nu sălbatică

Ministrul Energiei: Unii furnizori de energie acționează în continuare speculativ. Piața trebuie să fie liberă, dar nu sălbatică
scris 10 iun 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că unii furnizori de energie au un comportament speculativ, care duce la creșterea prețului. Ministrul spune că ANRE trebui să intervină astfel încât piața energiei să fie „liberă, dar nu sălbatică”.

„Prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziție de energie electrică pentru anul acesta este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa. Nu a crescut prețul. Dacă un furnizor și-ar fi achiziționat anul trecut, pentru portofoliul de clienți casnici pe care îl avea, energia pentru anul 2021, știind, încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 ianuarie 2021 piața se va liberaliza... Or, noi ne-am trezit, uitându-ne în piață și discutând cu furnizorii, că foarte puțină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii - foarte puțini au cumpărat, alții deloc, iar energia a fost vândută către traderi, pentru că producătorii trebuiau să-și vândă energia”, a spus Popescu la Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

„Or, dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, și vii și spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piața zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, prețul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva.

Pentru că și din piața reglementată, tot furnizorii au avut de câștigat. Au avut un preț mic la achiziție de la producători, iar românul a plătit același preț”, a spus ministrul.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

„Furnizorii nu s-au obișnuit cu piața liberă, nu s-au obișnuit că piața liberă are reguli și acționează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă, achiziționată de către client, și acum încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare. Acest lucru nu este o piață liberă normală. Cred că trebuie să impunem niște reguli aici. Sunt furnizori care reziliază contracte chiar dacă au energie, dar câștigă mai mult dacă vând în piața zilei următoare, care e mai scumpă. Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE. Piață liberă, dar toți să respecte anumite reguli. Să fie o piață liberă, dar nu sălbatică”, a mai spus ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
energie electrica