Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) ar putea extinde reducerile existente de producție a petrolului în acest weekend, au declarat delegații și analiștii pentru CNBC, chiar dacă accentul se mută de la tensiunile din Orientul Mijlociu la cererea de vară, transmite CNBC.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, urma să se întrunească în persoană la Viena, pe 1 iunie, dar săptămâna trecută a mutat întâlnirea pe 2 iunie, scrie News.ro.
Producătorii OPEC+ implementează în prezent o reducere combinată a producției de 5,86 milioane de barili de petrol pe zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doar 2 milioane de barili pe zi din aceste reduceri reprezintă angajamente unanime în cadrul politicii grupului OPEC și expiră la sfârșitul acestui an.
Restul sunt reduceri voluntare efectuate de un subset al alianței.
O reducere a producției de petrol de 1,66 milioane pe baril este în vigoare până la sfârșitul anului 2024, iar 2,2 milioane de barili pe zi au fost tăiate până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.
Participanții de pe piață urmăresc dacă această ultimă reducere va fi prelungită pentru încă un trimestru, pe fondul creșterilor estimate ale cererii.
”În luna iunie, China ar fi în mare parte fără activități de întreținere a rafinăriilor, consumul din SUA se îmbunătățește pe măsură ce vara se apropie, așa că luna iunie ar trebui să înregistreze deja solduri negative ale țițeiului. Și apoi august este luna de vârf pentru oferta strânsă”, a declarat Viktor Katona, analist principal pentru țiței la Kpler, pentru CNBC.
Coaliția OPEC+ urmărește, de asemenea, respectarea cotelor de către membrii individuali, cerând supraproducătorilor să implementeze reduceri suplimentare.
Irakul și Kazahstanul au planuri detaliate de compensare.
Trei delegați ai OPEC+, care au vorbit în mod anonim din cauza sensibilității discuțiilor, au declarat pentru CNBC că reducerile aprovizionării cu 2,2 milioane de barili pe zi vor fi probabil prelungite, un al patrulea spunând că acesta este scenariul anticipat de piață. Un delegat a recunoscut probabilitatea unei oferte strânse pe piață în a doua jumătate a anului, dar a remarcat că preocupările legate de cerere au persistat până de curând.
Cel mai recent raport lunar al pieței petrolului din luna mai al OPEC prevede o creștere a cererii cu 2,25 milioane de barili pe zi în acest an, în timp ce raportul privind piața petrolului al Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris, indică o cerere de doar 1,06 milioane de barili pe zi.