Datele Ministerului de Finanțe al Japoniei au confirmat vineri prima intervenție a țării pe piața valutară din 2022, după ce yenul a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani, transmite CNBC.
Ministerul a declarat vineri că Japonia a cheltuit 9,7885 de miliarde de yeni (62,25 miliarde de dolari) pentru intervenții valutare efectuate între 26 aprilie și 29 mai, scrie News.ro.
Este prima dată când guvernul japonez a întreprins o astfel de măsură pe piața valutară din octombrie 2022, potrivit înregistrărilor ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cronologia demersului guvernamental coincide cu o revenire bruscă a monedei japoneze în ultimele săptămâni, după ce yenul a scăzut la un nivel minim din ultimii 34 de ani, de 160,03 față de dolarul american, pe 29 aprilie.
Ulterior, a revenit la niveluri apropiate de 156 yeni pentru un dolar, mai târziu în acea sesiune, amplificând speculațiile cu privire la o potențială intervenție a autorităților japoneze. Moneda s-a consolidat și mai multm cu peste 2%m în câteva zile.
La acea vreme, analiștii de la Bank of America Global Research estimau că dimensiunea primei intervenții suspectate ar fi putut fi între 5.000 de miliarde de yeni și 6.000 tde miliarde de yeni, pe baza datelor Băncii Japoniei.
Yenul a fost supus unor presiuni mari de când Banca Japoniei și-a încheiat politica monetară de dobânzi negative, în martie. Vineri, yenul a fost tranzacționat la 157,25 unități față de dolarul american.
La începutul acestei luni, ministrul japonez de Finanțe Shunichi Suzuki a susținut necesitatea intervențiilor, în cazul în care mișcările drastice ale monedei încep să afecteze gospodăriile și companiile. El a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă ministerul a intervenit pentru a susține yenul.