OMV Petrom: Ne așteptăm la o creștere de prețuri la gaze

OMV Petrom: Ne așteptăm la o creștere de prețuri la gaze
scris 28 iul 2023

Cererea de energie electrică va scădea în lunile următoare, însă la gaze naturale ne așteptăm la o creștere a cererii și a prețului, dar depinde de cât de rece va fi la iarnă, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

"Dacă ne uităm la cerere și ofertă, cele care reglementează prețul pieței, noi ne așteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deși cererea a crescut datorită folosirii aerului condiționat, iar acest lucru va avea un impact asupra prețurilor. Când zicem că în următoarele luni așteptăm totuși la o creștere a cererii, poate va fi și o creștere a prețului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacțiile de pe piață astăzi, pentru că sunt deja tranzacții care se fac în pregătirea iernii și a anului următor, prețul este undeva între 49 și 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendință pe care o consemnăm pe piață din tranzacțiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii și a următorului an calendaristic 2024", a menționat Neel, citat de Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep

Pe de altă parte, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a subliniat faptul că predictibilitatea și consultările sunt vitale pentru un climat investițional, iar România trebuie să fie competitivă pentru a atrage investiții.

"Sigur, avem dialog atât prin intermediul asociațiilor, cât și direct (cu autoritățile, n.r.). Suntem cel mai mare contributor la bugetul de stat și cel mai mare investitor din România. De ce e important să avem un dialog? Acesta esta principiul fundamental în care noi credem. Predictibilitatea și consultările sunt vitale pentru un climat investițional. Cu cât dialogul este mai bun, cu atât putem înțelege mai bine schimbările legislative și statul poate înțelege consecințele oricăror modificări fiscale sau de reglementare pe care intenționează să le adopte. Competitivitatea e cel mai important lucru, iar România trebuie să fie competitivă pentru a putea atrage investiții", a spus Verchere.

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa a susținut importanța cadrului fiscal și de reglementare din România.

"Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal și de reglementare, aș reaminti trei cifre relevante pentru primele șase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiții de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite și contribuții de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelație, vedem cât de important este cadrul fiscal și de reglementare și, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Știm că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat și de aceea suntem în cadrul asociațiilor, într-o comunicare permanentă cu autoritățile pentru a reflecta importanța predictibilității, stabilității și competitivității cadrului de reglementare", a afirmat Popa.

Canadienii de la DeepRock Minerals renunță la un proiect de explorare în România, prin care și-ar fi mărit portofoliul cu 461% CITEȘTE ȘI Canadienii de la DeepRock Minerals renunță la un proiect de explorare în România, prin care și-ar fi mărit portofoliul cu 461%

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare publicate, vineri, pe Bursa de Valori București (BVB).

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, față de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut și de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, compania a realizat investiții de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mari față de perioada similară a anului trecut, în special direcționate către investițiile din Explorare și Producție în valoare de 1,161 miliarde lei.

Grupul OMV Petrom avea 7.700 angajați, la sfârșitul lunii iunie, în scădere cu 2% față de aceeași perioadă din 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gaze