Carburanții continuă să se scumpească după ce în perioada de urgență s-au redus cu 27 de bani pe litru, liderul pieței locale, Petrom majorând în această săptămână benzina în medie cu încă 3 bani pe litru.
Ridicarea restricțiilor de deplasare a impulsionat cererea de carburanți, care în plus s-a suprapus și peste o apreciere a prețului internațional al petrolului. Drept urmare, trendul de ieftinire a benzinei și motorinei din perioada de urgență s-a inversat, în prezent piața autohtonă traversând o perioadă de scumpiri.
De la inversarea trendului, Petrom, liderul pieței de carburanți din România, a efectuat patru scumpiri la benzină, una de 3 bani pe litru în urmă cu 2 săptămâni, una de 4 bani pe litru la începutul săptămânii trecute, alta vinerea trecută, de 3 bani/l, și ultima cea de miercuri, tot de 3 bani.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în businessÎn total, Petrom a majorat în 2 săptămâni prețul mediu al benzinei comercializate în stațiile sale cu 13 bani/l, jumătate din ieftinirea de 27 de bani efectuată pe perioada de urgență.
Scumpirea de 3 bani pe litru efectuată joi de OMV Petrom este una medie pe stații, în funcție de concurența din zonă (câte benzinării ale competiției se află în vecinătate) și de nivelul cererii locale ea putând fi mai mare sau mai mică.
De exemplu, dacă în urmă cu o săptămână prețul unui litru de benzină standard comercializat la cea mai ieftină stație din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, era de 4,27 lei, iar cel al unuia de motorină standard, de 4,53 lei, vineri noile prețuri de vânzare sunt 4,29 lei, respectiv 4,52 lei. Cu alte cuvinte, în respectiva stație Petrom a decis să scumpească nu cu 3, ci doar cu 2 bani/l, benzina, și chiar să ieftinească motorina cu 1 ban/l.
CITEȘTE ȘI FOTO Presa bulgară a publicat fotografii din dormitorul premierului Borisov, în care acesta doarme lângă o armă și o grămadă de baniȘi la Bacău, unul dintre orașele cu cei mai ieftini carburanți, Petrom practică, în urma scumpirii, un preț de 4,24 lei/l la benzină (prețul din urmă cu o săptămână era 4,22 lei/l) și de 4,45 lei/l la motorină (același cu cel de vinerea trecută).
Cererea internă de carburanți se va reduce în 2020 cu aproximativ 20%, estimează FPPG, principala organizație patronală a producătorilor de petrol și gaze, ceea ce va influența negativ nu numai rezultatelor companiilor, ci și încasările la bugetul de stat. În aprilie, încasările din accizele achitate de sectorul energetic s-au redus cu peste 36%.
Potrivit calculelor Profit.ro, o reducere cu 20% a vânzărilor de carburanți ar conduce la o diminuare a veniturilor bugetului de stat cu 5 miliarde de lei din accize (plus TVA aferentă) în 2020.