Numele marilor producători și consumatori de energie care vor executa manevre de salvare a sistemului energetic național în caz de criză vor fi ținute la secret

Numele marilor producători și consumatori de energie care vor executa manevre de salvare a sistemului energetic național în caz de criză vor fi ținute la secret
scris 12 oct 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat, la propunerea operatorului sistemului de transport Transelectrica, un proiect de decizie privind aprobarea listelor cu utilizatorii semnificativi ai rețelei electrice și a măsurilor pe care aceștia vor fi obligați să le ia în caz de criză a sistemului energetic național, inclusiv termenii și condițiile pentru deconectarea și repunerea sub tensiune a acestora.

Proiectul a fost elaborat în aplicarea Regulamentului (UE) 2017/2196 al Comisiei Europene din 24 noiembrie 2017 de stabilire a unui cod de rețea (Codul ER) privind starea de urgență și restaurarea sistemului electroenergetic. Acesta stabilește cerințe armonizate privind măsurile tehnice și organizatorice necesare pentru a se împiedica propagarea sau amplificarea unui incident în sistemul energetic național și pentru a se evita extinderea perturbației și a stării de colaps la alte sisteme electroenergetice, în special ale operatorilor de transport și sistem învecinați.

Urmărește-ne și pe Google News

Listele ce urmează a fi aprobate de ANRE includ utilizatorii de rețea semnificativi de tip unitate generatoare care sunt capabili de a porni fără sursă de tensiune din sistem și care au capacitatea de a funcționa izolați pe servicii proprii, respectiv utilizatorii de rețea semnificativi de tip consumatori care sunt utilizați pentru reducerea, respectiv limitarea puterii consumate, aceste acțiuni reprezentând măsurile care trebuie puse în aplicare de respectivii utilizatori de rețea semnificativi.

Presa franceză obține o victorie judiciară în disputa cu Google privind plata drepturilor conexe CITEȘTE ȘI Presa franceză obține o victorie judiciară în disputa cu Google privind plata drepturilor conexe

"CNTEE Transelectrica SA a comunicat ANRE că, pentru realizarea îndeplinirii măsurilor specificate pentru listele ce conțin URS aferente planului de apărare a SEN și a celui de restaurare a SEN în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (4) lit. c) și d) și art. 23 alin. (4) lit. c) și d) din Codul ER, este necesar ca pentru anumiți URS să fie implementate cerințe corespunzătoare funcționării la comanda unei automatici pe baza criteriului de frecvență (inclusiv achiziționarea echipamentelor necesare) sau alte măsuri care rezultă din testele ce vor fi efectuate", a transmis Autoritatea.

Potrivit sursei citate, Transelectrica a menționat că acești utilizatori relevanți de sistem (URS) au o importanță vitală în situații de conflict și este de preferat luarea unor măsuri de preîntâmpinare a unor eventuale atacuri asupra acestor utilizatori, atacuri care ar conduce la avarii ale sistemului electroenergetic și la incapacitatea de a funcționa sau de a restaura sistemul electroenergetic.

"Propunerea Transelectrica constă în considerarea caracterului confidențial al anexelor care conțin listele cu utilizatori de rețea semnificativi, realizate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) lit. c) și d) din Regulament și, în consecință, publicarea proiectului de decizie pentru consultare publică, respectiv a deciziei aprobate, fără listele anexate. Potențialii utilizatori de rețea semnificativi incluși în liste vor fi contactați/notificați individual pentru informare înainte de aprobarea deciziei de către ANRE, iar după aprobare li se va comunica decizia individual", mai afirmă ANRE.

VIDEO Noile sisteme de asistență în siguranța automobilelor, testate de EuroNCAP. Tesla Model 3, rezultate dezamăgitoare CITEȘTE ȘI VIDEO Noile sisteme de asistență în siguranța automobilelor, testate de EuroNCAP. Tesla Model 3, rezultate dezamăgitoare

În proiectul de decizie se menționează, de altfel, că anexele la aceasta sunt confidențiale și se notifică individual.

În ianuarie 2017, înainte de adoptarea Regulamentului UE de stabilire a unui cod de rețea (Codul ER) privind starea de urgență și restaurarea sistemului electroenergetic, Guvernul a aprobat prin Hotărâre lista agenților economici cărora Transelectrica le-ar putea limita alimentarea cu curent electric în cazul apariției unor situații de criză gravă în sistemul energetic național, pentru protejarea consumatorilor casnici. Pe listă, care a fost făcută publică atunci, figurau cei mai mari consumatori de energie din economia românească, cum ar fi Donasid, Alro sau ArcelorMittal, precum și mari complexuri de clădiri de birouri, spații industriale și logistice.

HG-ul fusese adoptat după ce Transelectrica notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE "cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN". România înregistrase cu puțin timp înainte de HG consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, și de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum. Notificarea Transelectrica fusese argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017), deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând un minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar și de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului. Un alt factor fusese deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care cuprinsese regiunea încă din 7 ianuarie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energie
colaps sistem energetic national
blackout curent electric
reducere consum energie
pana de curent
transelectrica
marii consumatori de energie