Soluția bunei funcționări a sistemului de termoficare din București este integrarea producătorului Electrocentrale București, controlat de Ministerul Economiei, cu transportatorul, distribuitorul și furnizorul Termoenergetica, din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat, la Profit Energy.Forum, administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu.
De altfel, planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET (intrată între timp în faliment) era acela de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei, însă acesta a fost blocat.
"Rădăcina tuturor problemelor în sistemul de termoficare al Bucureștiului stă în această împărțire în producătorul ELCEN, pe de o parte, la Ministerul Economiei, și transportatorul și distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei. Această separare a dus la întârzieri de plăți, neînțelegeri, nesincronizare a reparațiilor și a investițiilor, acele penalități care s-au rostogolit. Soluția corectă este integrarea sistemului", a spus Crețu.
CITEȘTE ȘI TransferGo: Cei mai mulți români fac transferuri de bani de pe mobilPotrivit acestuia, planul de reorganizare al ELCEN prevede inclusive opțiunea Primăriei de a achiziționa activele ELCEN.
Planul a fost confirmat de judecătorul sindic pe 9 iulie 2020. Potrivit documentului citat, Ministerul Economiei și/sau Municipiul București au la dispoziție 6 luni de la această dată (adică până în ianuarie 2021) pentru ca, direct sau prin societăți controlate de ele, împreună sau separat, să își declare ferm intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, la valoarea de piață stabilită de un evaluator autorizat, de aproape 1,45 miliarde lei, în vederea realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al Capitalei.
"Am vorbit cu primarul Nicușor Dan și despre planul de reorganizare. Problema stă în capacitatea Primăriei de a putea susține financiar această situație, întrucât cunoaștem că Primăria are o gaură, ca să vorbesc elevat, de câteva miliarde de lei. Deci provocarea noului primar este să aducă primăria pe zero, de a plăti aerieratele și totodată de a investi în viitor. E nevoie de o analiză serioasă, pe cifre. În paralel, și Romgaz face o analiză de preluare a activelor ELCEN. Important este să ieșim din insolvență și să ajungem la sănătate financiară. Cât timp primăria nu este partener într-un asemenea proiect, cum din păcate s-a întâmplat în ultimii doi ani, evident că nu mai ești credibil și bancabil, iar problemele se acumulează ca un bulgăre de zăpadă", a adăugat Claudiu Crețu.
CITEȘTE ȘI CBRE preia administrarea clădirii boutique Ethos House din FloreascaEl a amintit și de problemele cu care se confruntă termoficarea din București
"Sistemul de energie termică al Bucureștiului este în al doisprezecelea ceas, repet acest lucru de vreun an, doi. Ca în bancul cu Petrică și lupul, până în acest an unii nu credeau că suntem în colaps, dar iată că toată vara cetățenii orașului București s-au plâns de calitatea serviciului, lipsa apei calde și lipsa parametrilor de apă caldă", a declarant șeful ELCEN.
Crețu s-a arătat însă optimist pentru viitor, având în vedere interesul primarului general ales, Nicușor Dan, care a venit în vizită la ELCEN a doua zi după câștigarea alegerilor.
CITEȘTE ȘI România a exportat aproape 3,4 milioane de tone de porumb boabe în primele șase luni din acest an"A fost o vizită istorică, a fost pentru prima dată când un primar al Capitalei a venit în vizită la Elcen. Am avut o discuție consistentă, de trei ore, pentru a gândi soluții și drumuri de urmat pentru încălzirea bucureștenilor și investițiile viitoare. Contextul este unul optimist. Însă aceste investiții nu pot fi făcute prin magie în două săptămâni sau într-o lună, așa că această iarnă o vom trece printr-un management de criză, printr-o gestionare a avariilor cât se poate de rapidă, astfel încât să nu fie probleme", a spus Crețu.
El a mai relatat că, în pregătirea sezonului rece, ELCEN a modernizat instalațiile de ardere pentru șase cazane și mai are unul în lucru, ce fi finalizat luna viitoare, pentru a îndeplini normele de mediu.
"A fost un efort extraordonar, la 3 cazane am făcut și punerea în funcțiune, la celelalte trei suntem în probe. Aceste cazane sunt din anii 60-70-80, dar e nevoie de investiții în centrale noi, în ciclu combinat, de nouă generație, eficiente raportat la consumul de gaze și la emisii. Perspectiva pare optimistă având în calcul Fondul de Modernizare, cunoaștem că UE prin directive susține cogenerarea de înaltă eficiență", a mai spus oficialul ELCEN.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, sunt dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Videoconferinta este transmisă în direct pe trei platforme - postul Profit.ro TV, siteul și pe pagina de facebook ale Profit.ro - și este organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.